A csokoládé és a menstruáció kéz a kézben járnak?

2019. június 02. |

Gyakori hiedelem, hogy azért sóvárgunk bizonyos ételek, konkrétan mondjuk a csokoládé után, mert a szervezetünk valamilyen tápanyagra szomjazik. Ám a tudományos bizonyítékok szerint ez csupán mítosz. Egyetlen kivételtől eltekintve.

Ha éhesek vagyunk, bármilyen étel megteszi, ám ha ránktör a sóvárgás, csak az a bizonyos étel enyhíthet rajta. Ráadásul ezek általában magas kalóriatartalmú ételek, mint a fagylalt, torta vagy egy hatalmas tábla csokoládé. Elterjedt nézet, hogy ezek a rohamok a testünk jelzései, és azt mutatják, hogy a szervezetünk hiányt szenved valamilyen tápanyagból, a várandós nőknél pedig azzal szokták összefüggésbe hozni, hogy a kisbabának mire van szüksége. Ám ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.


Mint Pavlov kutyája

Ha egy nagy fánkra vágyunk, kalcium hiányunk lenne? Nem ennyire egyszerű a helyzet. A sóvárgás ennél összetettebb, és főleg pszichológiai, nem is testi okokra vezethető vissza. Mindenki hallott már az orosz tudós, Ivan Pavlov híres kutyás kísérletéről. Pavlov megtanította a kutyájának, hogy a csengő hangja az evés idejével kapcsolódjon össze számára, így egy idő után a kutya már akkor nyálcsorgatással reagált, mikor meghallotta a csengőszót . “Az ételek iránti ellenállhatatlan sóvárgás ezzel az egyszerű kondicionálással magyarázható” – mondta John Apolzan, a Pennington Orvosi Kutatóközpont tápanyag- és anyagcsere-szakértője. “Ha mindig pattogatott kukoricát eszünk a kedvenc tévéműsorunk közben, a sóvárgás egyből jelentkezik, ha meghalljuk az adott műsor főcímzenéjét”- magyarázta a szakértő.

Nincs köze a tápanyagokhoz
Az is remekül bizonyítja, hogy külső ingerek váltják ki az ételek utáni sóvárgást, és nem a szervezet valós, létező igénye valamilyen tápanyag iránt, hogy az egyik leggyakoribb tárgya a kívánósságunknak a csokoládé. A csokoládé pedig nem igazán tartalmaz nagy mennyiségben semmilyen ásványi anyagból vagy vitaminból. Ráadásul az is tévhit, hogy a csokoládéban található fenetil-amin nevű molekula működésbe hozza az agy jutalmazó rendszerét. Egyrészt a tejtermékek sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak ebből az anyagból, mégsem sóvárgunk utánuk, másrészt a csokoládéban található fenetil-amint az emésztőenzimek felbontják, így nem jut el az agyba akkora mennyiségben, hogy hatása lenne.

De akkor miért sóvárgunk mégis a csokoládéra a menstruáció előtt és alatt? A menzesz alatti vérveszteség és vas pótlására sokkal hatékonyabbak a leveles zöld növények vagy a vörös húsok. Magyarázat lehetne, hogy a hormonháztartással van összefüggésben a jelenség, ha a menopauzával elmúlnának a sóvárgási rohamok. Ám nem ez a helyzet, a menopauza beálltával is ugyanúgy megmarad a csokoládé utáni időnként ránk törő vágy. Sokkal valószínűbb tehát, hogy kultúránk részévé vált, és sztereotípia lett a menstruáció előtti héten csokoládét faló nő képe.

Tabuétel engedélyezve
Azért is kapcsolódhatott össze a csokoládé és a menstruáció, mert egyedül a ciklus előtti és alatti időszak az a nők életében, amikor társadalmilag elfogadott a hízlaló tabuételek, így például a csokoládé fogyasztása. Ehhez született meg a tápanyaghiánnyal való indoklás mítosza, hogy a vékony nőket istenítő nyugati kultúra számára is elfogadható és elnézhető legyen az édesség utáni vágy.

Forrás: BBC Future
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?