Mit sportoljunk, hogy a sérülések messziről elkerüljenek?

2019. augusztus 13.
Az emberi testet a mozgásra találták ki. Ám arra nem is gondolunk, míg be nem következik, hogy sportolás közben megsérülhetünk. Akár egy laza kocogás során is. Melyik mozgásformák a legbiztonságosabbak, különösen, ha már valamilyen alapproblémával küzdünk?

A húszas-harmincas éveiben a legaktívabb az ember, szeret minél többféle sportot kipróbálni, és sérthetetlennek érzi magát, a sérülések lehetősége pedig eszébe sem jut. A futás például a legnépszerűbb mozgásformák egyike, ám a rendszeresen sportolók fele legalább egyszer megsérül minden évben. “Hosszútávfutó vagyok magam is, ám ez egy nagy igénybevételt jelentő mozgásforma, és nem mindenkinek optimális” – mondta Dr. Brian Werner, a Virginia Egyetem sportorvos és ortopédsebész specialistája.


Futásból is megárt a sok
A futás tipikusan az a sport, melyben hajlamosak túlfeszíteni a húrt a sportolók, és szeretik túltolni a határaikat. “Ha a hosszútávú előnyöket nézzük, a kutatások szerint a heti két-háromszori lassú vagy közepes tempójú futás lenne az optimális” – javasolta a sportorvos. Különösen negyven fölött igaz ez, amikor a futás közben a térdekre, vállakra és más ízületekre nehezedő nyomás jelentősen fokozza a sérülésveszélyt. “Különösen nagy a sérülések kockázata a kosárlabdában, futballban, teniszben, és a sok ugrással, fordulással vagy gyors irányváltással járó sportokban. Nem csak az idősebb korosztály számára” – figyelmeztetett Dr. Werner. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a mozgásformák egészségtelenek, és hagyja abba az is, aki alapvetően élvezi ezeket.

Az úszás a legbiztonságosabb
Ha valakinek az a célja, hogy minél jobban kizárja a sérülések veszélyét, ugyanakkor a mozgás egészségre gyakorolt hatásait maximálisan kiaknázza, a szakértők a gyaloglást és az úszást javasolják elsősorban. “Hacsak nem versenyszerűen úszunk több órát naponta, az ízületeinket legjobban az úszással kíméljük” – mondta Dr. Kyle Yost, a Marylandi Egyetemi Orvosi Központ sportorvos specialistája. Az úszás remekül kombinálja a kardio- és erősítő edzést, miközben javítja az általános állóképességet.
Ha valaki a szárazföldet részesíti előnyben, a gyaloglás is hasonlóan egészséges és biztonságos, mint az úszás. “A gyaloglás szabadtéri mozgásforma, a testmozgáson túl az is nagy előnye, hogy más emberekkel oszthatjuk meg az időnket, így a mentális egészségünkre különösen jó hatással lehet” – magyarázta Dr. James O’Keefe kardiológus.

Jógázni csak felügyelettel
A jógára is úgy tekintenek, mint ami egy alacsony sérülésveszélyű, ám különösen egészséges mozgásforma. “Nagyon fontos, hogy pontosan és jól hajtsák végre a gyakorlatokat, szükség van a megfelelő felügyeletre és oktatóra, főleg ha még kezdő valaki. Ám ha valaki erre odafigyel, a jóga remekül fejleszti a rugalmasságot és az erőt egyaránt” – mondta az ortopédsebész. Azért is előnyös a jógagyakorlás, mert a test rugalmasságára kevés hangsúlyt fektetnek a legtöbb mozgásformánál, pedig az egyensúly fejlesztése mellett az ízületek rugalmasságának javítása az, ami segít elkerülni a sérüléseket.

A fitneszteremről sem kell lemondani
Sok fitneszrajongó számára elképzelhetetlen, hogy mozgás gyanánt hosszú sétákat tegyenek és csak jógázzanak azért, hogy elkerüljék a sérüléseket. Ha néhány óvintézkedést tesznek, az aerobic-órák is biztonságosabbak lehetnek. Figyeljenek például arra, hogy ne eddzék túl magukat. “A sérülések első számú oka, hogy túlhajtjuk a testünket. Ha ugyanazt a mozgásformát űzzük minden nap, ráadásul túlzásba is visszük, nagy valószínűséggel megsérülünk előbb-utóbb” – figyelmeztet a szakember.
Fontos, hogy ügyeljünk a fokozatosságra. Ne kezdjük túl intenzíven az edzést, hagyjunk időt a testünknek, hogy bemelegedjen. Ez igaz bármelyik mozgásformára, a biztonságosnak tartott úszásra, gyaloglásra is ugyanúgy.

Fotó: Unsplash