Meddig tart a tökéletes délutáni szunyókálás?

2019. július 07.
Egy jó délutáni szunyókálás bearanyozhatja a nap további részét, ám ugyanekkora esély van arra is, hogy zúgó fejjel és teljesen kómásan töltjük az estig hátralévő órákat. Mennyi ideig tartson a tökéletes délutáni szunyókálás, hogy igazán pihentető és frissítő legyen?

Számos ellentmondásos információ kering arról, hogy a délutáni szunyókálás szükséges-e vagy sem a szervezetünknek, illetve mennyi ideig tartson, hogy igazán jól érezzük magunkat utána.

Jót tesz egyáltalán?

“Mindig a nassoláshoz hasonlítom a délutáni szunyókálást. Ha valaki valamilyen okból kifolyólag nem vesz magához elég táplálékot, akkor szüksége van a rágcsálnivalókra” – mondja Dr. Rafael Pelayo, a Stanford Orvostudományi Egyetem Alváskutató Központjának pszichiátria professzora a Popsugarnek. Másfelől viszont, ha túl sokat nassolunk, nem éhezünk meg vacsorára. Ha valamiért nem alszunk eleget éjszaka, ha munka vagy gyerekek miatt nem tudunk elég ideig pihenni, mindenképp jót tesz, ha beiktatunk ebéd után egy kis pihenőt a napunkba. Viszont ha az éjszakai alvás nem szenved csorbát, a délutáni szunyókálás nagy eséllyel visszaüt majd, és este nem álmosodunk el időben.

 


“Nincs tehát olyan, hogy a szunyókálás jó vagy rossz. Ez személy és élethelyzet függvénye” – mondja a pszcihiáter, hozzátéve, hogy a délutáni alvás teljesen természetes igény. “Véleményem szerint biolgóiailag úgy épülünk fel, hogy megvan a bioritmusunk rugalmassága abban, hogy mikor pótoljuk a napi alvásigényünket” – teszi hozzá. A hétköznapokban a szunyókálás luxus, melyet csak vakációnkon vagy hétvégén tudunk gyakorolni, így semmi rossz nincs abban, ha pihenünk kicsit napközben, ha az nem megy az éjszakai alvás rovására.

Milyen hosszú legyen?
“Az első és legfontosabb kérdés, amit tisztázni kell, mit nevezünk délutáni szunyókálásnak” – mutat rá Dr. Pelayo. Aki három-négy órát alszik délután, az tulajdonképpen nem csak pihen egy kicsit, ez már egy komplett alvásciklus. A délutáni szunyókálás általában egy órán belül marad. “A legtöbb ember számára a 20-40 perc közötti időintervallum a legpihentetőbb” – mondja a szakember.
Ha a pihenés negyven percnél tovább nyúlik, egy-másfél órásra, nagy valószínűséggel beleszaladunk az alvási tehetetlenség jelenségébe. Ilyenkor tapasztalhatjuk a szédülést, tompa tudatállapotot, aminek pont az ellenkezőjét reméltük a kis alvástól. Nehéz lehet felrázni magunkat, mikor épp a elaludnánk, ám nem haszontalan, ha ugyanolyan hatékonyan akarjuk eltölteni a délutánunkat, mint a nap további részét.
Az alvásszakértő szerint teljesen egészséges és optimális alvási mintázatnak tekinthető, ha éjszaka pihentetően alszunk, amennyire lehetőségünk van, és a napi hét-nyolc óra alvásigény fennmaradó részét egy kis délutáni szunyókálással teljesítjük.

Fotó: Unsplash