9 őszi ötlet az egyszerűbb mindennapokért

2019. október 01.
Az ősz sok kihívást tartogat egy család számára, évről-évre új tennivalók és kihívások kerülnek be a napi rutinba. Ezzel a kilenc ötlettel hatékonyabbá, gördülékenyebbé tehetjük a mindennapokat, ráadásul a megvalósításuk sem igényel tíz percnél többet.

Hivatalosan is ránk szakadt az ősz. Ez egyrészt jó, hiszen itt a forralt bor és a sütőtök ideje, ugyanakkor egy rendkívül hektikus időszak is. Az újabb tanév kezdete, különórák és hétvégi programok közötti egyensúlyozást, az ünnepek tervezését egyszerűbbé tehetjük néhány remek ötlettel, amiknek a megvalósítása garantáltan nem tart tovább tíz percnél.

1. Előszobából családi irányítóközpont
Az előszoba általában az a hely, ahol a család apraja-nagyja ledobja a magával hozott tárgyakat, lerúgja a cipőt, és csak áthalad rajta. A zsúfolt és gyakran káoszos helyiségből egy tábla, kulcskarikák és levélrendszerező elhelyezésével olyan családi irányítóközpontot alakíthatunk ki, ahol a szülők és gyerekek napi és heti teendőit is párhuzamosan láthatjuk, üzenhetünk egymásnak és minden olyan dolgot – bérlettől a lakáskulcsig – rendszerezetten tárolhatunk, amit sosem szabad otthon hagyni.

2. Legyenek kéznél a kedvenc receptek
Ha a heti étrend tervezése hétről-hétre fejtörést okoz, szánjunk rá egy kis időt, és készítsünk receptkártyát a jól bevált, kedvenc ételeknek. Ezzel sok időt megspórolhatunk, hiszen ezután mindig elég lesz kihúzni azt a jolly joker fogást közülük, amit az egész család örömmel fogyaszt majd el.


3. Dekoráció pillanatok alatt
Egy ajtóra akasztott őszi koszorú megadja az évszak alaphangulatát otthonunknak. Nem kell órákat tölteni ennek elkészítésével. Egyszerű és dekoratív dekorációt készíthetünk színes falevelekből és egy kör alakba hajlítható ágból.

4. Állítsuk meg a sarat az ajtóban
Az ősz nem csak a kellemes napsütésről és az aranyló levelekről szól, az eső és sár legalább annyira a sajátja. Rengeteg bosszúságot és takarítást megspórolhatunk magunknak, ha a lábtörlő mellé helyezünk egy cipőtartó tálcát, melynek külön sárfogója van. Ezt saját magunk is elkészíthetjük, ha van kéznél egy felesleges tepsi és egy rács. Ráadásul télen is jó hasznát vehetjük.

5. Könnyed teázás
Ha eddig nem tettük, itt az ideje rendszerezni a teakészletünket. Szedjünk elő minden filtert és teafüvet, keressünk egy nagyobb, lapos dobozt, melybe szépen felsorakoztathatjuk egymás mellé a különböző fajta teákat. Így ha legközelebb egy csésze finom teára vágyunk a hűvös napokon, nem kell a kamrában bűvészkednünk, hogy megtaláljuk, amit keresünk.

6. Reformáljuk meg a reggeli arcápolást
A reggel gyakran a kapkodásról szól. Ahhoz, hogy gyorsan végezzünk a mosakodással, bőrápolással, elengedhetetlen a rendezett fürdőszobaszekrény. Kezdjük az őszt egy alapos nagytakarítással, a nyári kellékeket pakoljuk el, és legyenek kéznél azok a krémek és kozmetikumok, amiket az őszi hétköznapokon használunk.

7. Őszi csokor
Csak a képzeletünk szabhat határt a szárított virágok és termések felhasználásának az őszi lakásdekorációhoz. Szedjünk csodás, élénk színű faleveleket, bogyós ágakat és száraz virágokat! Gyönyörű csokrot készíthetünk belőlük, melyek egészen karácsonyig díszíthetik a lakást.


8. Lógassuk a plédeket
A hidegebb időben szeretünk bekuckózni, finom plédekbe burkolózni. Ahelyett, hogy egymásra halmoznánk a takarókat a kanapé végén, szerezzünk egy régi falétrát, melynek fokaira lógathatjuk a legszebb plédjeinket. Így nemcsak praktikus, de dekoratív elemmel gazdagíthatjuk az otthonunkat.

9. Ha ősz, akkor fahéj
A fahéj illatát sosem lehet megunni. Ráadásul a legutóbbi erdei sétán gyűjtött tobozokat is felhasználhatjuk a saját készítésű illatosítókhoz. Egy tál vízbe csepegtessünk fahéj illóolajat, majd hagyjuk állni ebben a vízben a tobozokat egy-két órát. Szükség lehet egy tányérra vagy fedőre, ami leszorítja a víz alá a terméseket, mert különben csak lebegnek a víz felszínén. Ezután rakjuk ki egy tepsire a tobozokat, és alacsony hőfokú sütőben (160 fok) szárítsuk 30 percen keresztül. Ezután fűzhetünk girlandot, készíthetünk függő díszeket is belőlük, de egy tálkába helyezve asztaldíszként is segítenek, hogy a fahéj illata lengje be az otthonunkat.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash