5 tipp, hogy a rendszeres testmozgás öröm legyen gyermeked számára

2019. október 05.
A mozgásszegény életforma, és ennek következményeként a gyermekkori túlsúly az iskoláskorú gyerekeket is érinti Magyarországon. A K&H az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás elkötelezett támogatójaként néhány tippet ad a szülőknek ahhoz, hogy a sportolás élményt nyújtson és beépüljön a gyermekek mindennapjaiba.

Szeptemberben kezdetét vette az iskola, amikor a felmérések alapján – még a rendszeres testnevelésórák mellett is – jelentősen lecsökkenhet a gyerekek aktív testmozgással töltött ideje.  Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2017-es felmérése alapján Magyarországon minden ötödik 6-8 éves korú gyermek túlsúlyos vagy elhízott, így a megfelelő mennyiségű mozgás beépítése a mindennapokba különösen fontos.

„A K&H mozdulj! programmal az elmúlt 16 év alatt több mint 260 ezer embert mozgattunk már meg, és azt látjuk, hogy a rendszeres testmozgás kialakításában a szülőknek meghatározó szerepe van. Ez különösen fontos akkor, amikor a World Health Organization (WHO) ajánlása értelmében az 5-17 éves kor között lévő gyerekeknek legalább 60 perc mérsékelt-erős intenzitású aktivitást javasolt végezni naponta, hogy ezzel is csökkentsék a gyermekkori túlsúly esélyét. Felelősen gondolkodó vállalatként célunk, hogy üzleti eredményeink mellett hozzájáruljunk a társadalom tagjai számára a teljes élet megvalósításához, ezért néhány hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni a szülőket abban, hogy a rendszeres testmozgást kialakítsák gyermekeiknél” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

1. Ne essünk a „Bort iszik, vizet prédikál” hibájába, kezdjük el mi magunk is a rendszeres sportolást

A gyerekek különösen fogékonyak arra, hogy mit látnak a környezetüktől. Ahhoz, hogy gyermekünknek is kedve legyen a sportoláshoz, szülőként mutassunk hiteles példát, mozogjunk rendszeresen!

2. Járjunk utána!

Már óvodás korban érdemes minél több mozgásformát kipróbálni, és felmérni, hogy milyen típusú sporthoz van affinitása a gyereknek, mi tetszik neki, esetleg szeretne-e versenyszerűen űzni valamely sportot. Hiszen minél hamarabb megismeri és sikerélményt ér el egy sportban, annál biztosabb, hogy rendszeresen fogja végezni azt.

Iskolás kortól már összetettebb mozgásformákat is képesek elsajátítani a gyerekek. Az alsó tagozatos gyereket érdemes kezdetben a hagyományos sportágakkal (úszás, futás, csapatsportok) megismertetni, hiszen amellett, hogy a rendszeres testmozgás fejleszti az izomzatot, és elősegíti az egészséges csontképződést, számos egyéb készséget is fejleszt, mint például a koncentráció vagy a szociális beilleszkedés.

3. sportágak haladóknak

A hagyományos sportok mellett alkalmanként érdemes különlegesebb alternatívákat is kipróbálni, hogy a mozgás révén új, különleges élménnyel gazdagodhassanak.  Ilyen lehet például a trambulinpark, a falmászás, gördeszkázás vagy akár a gyerekjóga.

4. „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

A közös családi program a sportolásra is kiterjedhet, így egy hétvégi közös kirándulás vagy biciklitúra nemcsak a mozgásformát szeretteti meg a gyerekekkel, de az egész család számára közös élményt, kikapcsolódást jelenthet. 

5. sportos életmód kialakítása hosszú távon

A rendszeres sportolás legbiztosabb módja, ha a mozgás a mindennapok részévé válik. Vizsgáljuk meg ezért, hogy mikor tudunk több mozgást becsempészni úgy a mindennapjainkba, hogy az rutinná válhasson. Ha közel van az iskola, érdemes inkább biciklivel vagy rollerrel menni az autó helyett, de a reggeli vagy esti kutyasétáltatás is átmozgathatja gyermekünket.

Fotó: Getty Images