A futás és a jóga a leghatásosabb a hízásra való hajlam leküzdésére

2019. augusztus 06.
Ha a családunkban gyakori jelenség a testsúlyfelesleg, a kocogás mindenképp előkelő helyet foglaljon el az edzéstervünkben. Ugyanis tudományosan bizonyították, hogy a futás a legjobb mozgásforma azoknak, akik genetikailag hajlamosabbak a hízásra.

A tudósok több mint 18 ezer, harminc és hetven év közötti felnőttet vizsgáltak. Olyan emberek vettek részt a kutatásban, akiknél nagy volt az elhízás és a magas testtömegindex genetikai kockázata. Megmérték a BMI-indexüket, testzsír-százalékukat, csípőkörfogatukat, és vérvizsgálattal nézték meg genetikai mintázatukat. Az életmódjukról kérdőív segítségével tájékozódtak. Majd tizennyolc különböző edzésformát próbáltak ki a résztvevők, hogy megállapítsák, melyik a legoptimálisabb számukra.

Mit sportoljunk?
Azoknak a résztvevőknek, akik rendszeresen futottak, jelentősen egészségesebb volt a testtömeg-indexe, alacsonyabb volt a testzsírszázaléka a genetikai kockázat ellenére. Úgy tűnik tehát, hogy a futás jelentősen mérsékli az örökletes tényezők hatását, és hatékonyan tartja a megfelelő szinten a testsúlyt, illetve segíti a súlyvesztést.


A kutatók úgy találták, hogy a jógának is hasonló hatása volt, ám ugyanannak az eredménynek az eléréséhez arra volt szükség, hogy egy-egy gyakorlás hosszabb ideig tartson. “A rendszeres futás és jógagyakorlás nemcsak csökkentette az elhízás mértékét, hanem gyengítette az elhízás genetikai tényezőinek erejét is” – mondta a kutatás vezetője.
A gyaloglás, nordic walking és hegymászás szintén jó eredményeket mutatott, ám ezek sokkal lassabban és gyengébben fejtették ki jótékony hatásukat. A kerékpározás, úszás és stretching viszont bár remek mozgásformák, de az örökletes tényezőkkel szemben elbuktak a kutatás szerint, ahogy a tánc is. A súlyemelés, kosárlabda és tenisz hatásfokáról pedig sajnos nem állt rendelkezésre elég adat a kutatók számára. 

Nem csak  testnek jó
Bármilyen testgyakorlás jótékony hatású, ám ha a génjeinkben hordozzuk a hízásra való hajlamot, a legjobb választás a futás lehet. Az egyelőre nem teljesen tisztázott, mi teszi ilyen különlegessé a kocogást, ám a tudósoknak azért vannak sejtéseik. A futás javítja a vérkeringést, az izmok oxigénellátását. Az ilyen aerob mozgásformák pedig általánosságban javítják a memóriát, hatékonyak a szellemi hanyatlás ellen, csökkentik a stresszt, depressziót és szorongást, valamint az ebből fakadó halálozás kockázatát. “A testi és szellemi előnyök azok, melyek úgy tűnik, együttesen segítenek az elhízás örökletes tényezőinek kiküszöbölésében” – utalt rá Shawn Arent, a Dél-Karolinai Egyetem Mozgástudományi Tanszékének professzora. A sport akkor a leghatásosabb, ha az életünk része lesz. A lényeg a rendszeresség, ám akkor tudunk kialakítani egy rendszeres rutint, ha érezzük és látjuk a befektetett munka eredményét. Ezért javasolják a kutatók, hogy amikor sportolni kezdünk valamit, ne hagyjuk figyelmen kívül a genetikai hátterünket. 

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash