Miért lesz piros az arcunk edzés után?

2019. augusztus 17.
Az egyik oka annak, ha valaki nem oszt meg túl gyakran edzés utáni szelfiket, hogy paradicsomvörös arccal várja, hogy visszakapja normális bőrszínét. Miért van az, hogy valakinek piros lesz az arca egy kiadós futás után, míg másoknak nem változik az arcszíne?

Először is szögezzük le, hogy teljesen normális reakció, ha valakinek égő pirosra változik az arca edzés után. Mikor mozgunk, a tüdő keményebben dolgozik, hogy több oxigént juttasson a véráramba, a szívverés felgyorsul, így pumpálva több vért az izmokba. “A vasodilatáció, vagyis az erek kitágulása okozza az arc pirosságát. A bőr pórusai és az erek kitágulnak, hogy az izmokba szállítsák az oxigénben gazdag vért. A kis kapillárisok, melyek a bőr alatt futnak szintén több vért szállítanak ilyenkor, így vörösebb lesz az arc” – magyarázta Dr. Rick Woodin bőrgyógyász.


A bőr tónusa is számít
A bőrszín sokat nyom a latba abban, mennyire vörösödünk ki például futás után. “A világos bőrtónusú emberek sokkal nagyobb mértékben tapasztalhatják meg a kipirosodást” – mutatott rá a bőrgyógyász. Ennek az áll a hátterében, hogy a bőr pigmentsejtjei nem elég sötéteg, hogy elfedjék a pirosságot. Emellett az is közrejátszhat, hogy ha valaki edzettebb, nem emelkedik meg a pulzusa olyan mértékben, hogy a kis erek fokozottan kitáguljanak. Egyéni adottság az is, hogy valakinek mennyi kapilláris fut a bőre alatt. Ha több, a pirosság is fokozottabb lesz.

Nem jelent edzetlenséget
Mindenkinek más a teste, mások az adottságai. A kipirosodott arc nem jelenti azt, hogy valaki nem elég fitt. “Egyszerűen azt mutatja a piros arc, hogy több vérerecske fut valakinek a bőre alatt. Ez egy önkéntelen és kontrollálhatatlan reakció, amit el kell fogadni” – mondta a bőrgyógyász. Legközelebb legyünk büszkék magunkra, hogy végigcsináltunk egy kemény edzést, és készítsünk egy szelfit menő céklavörös fejjel!

Fotó: Unsplash