Szuperételek a máj egészségéért

2019. november 10.
Ha a különböző szerveink egészségéről van szó, nem a májunk az első, ami az eszünkbe jut. Pedig nagyon fontos szerepe van a testünk méregtelenítésében például. Ráadásul ahogy a szívünk vagy az agyunk egészségéért, úgy a májunkért is sokat tehetünk bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával.

Az egyik legfontosabb és legösszetettebb munkát végző szervünk a máj. Felel a test méregtelenítéséért, termeli az emésztéshez szükséges epét, részt vesz a zsírok, fehérjék és szénhidrátok metabolizmusában, számos enzimet aktivál többek között. Körülbelül ötszáz létfontosságú funkciót lát el testünkben, így megérdemli, hogy jobban odafigyeljünk rá, és minél gyakrabban iktassunk étrendünkbe olyan ételeket, melyek segítik a máj egészségének megőrzését.

Brokkoli és kelbimbó
A tápanyag- és rosttartalmának köszönhetően a brokkoli és a kelbimbó is remek antioxidáns, így segítenek bizonyos ráktípusok megelőzésében. A brokkoli remek C-vitamin forrás, segíti a vas felszívódását a szervezetben. A kelbimbó pedig növeli a máj természetes méregtelenítő enzimjeinek kiválasztódását, így védve a májunkat a károsodástól.


Grapefruit és más citrusfélék
A citrusfélék is rendkívül jótékony hatással vannak a májra, különösen a grapefruit. A kesernyés gyümölcs tele van tápanyagokkal, antioxidánssal, C-vitaminnal és rosttal, így segítve azoknak a mérgező anyagoknak a távozását a szervezetből, melyek a sejtjeinket károsítanák. A citrusfélék általánosságban is segítenek a máj enzimjeinek aktiválásában és a húgysav szintjének csökkentésében.

Dió
A csonthéjas termés remek fehérjeforrás, rengeteg egészséges zsírsavat tartalmaz, ami nem csak a szív, hanem a máj egészségének is fontos. Emellett a dióban található tápanyagok serkentik az epe termelődését és segítenek a májnak az ammónia semlegesítésében.

Avokádó
Régóta tudjuk, hogy rengeteg egészséges zsírt és rostot tartalmaz az avokádó. De emellett olyan speciális növényi hatóanyagok is találhatók benne, melyek lassítják a máj károsodását. A folsav, magnézium, kalcium és számos vitamin mind rendkívül fontos a máj egészségének megőrzéséhez.

Fokhagyma
A fokhagyma szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását már évszázadok óta felismerték, ám a májnak is legalább ennyire jót tesz. Megvédi a sejteket a károsodástól és öregedéstől, illetve segíti az enzimek működését is.


Cékla
A gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása mellett a cékla a máj létfontosságú méregtelenítő funkcióinak működését is hatékonyan segíti, emellett segít a májkárosodás kialakulásának megelőzésében is.

Leveles zöldek
A leveles zöld növények, például a saláta vagy a spenót olyan nagy mennyiségben tartalmaz nitrátokat, hogy elengedhetetlenül fontosak a testünkbe kerülő fémek és kémiai anyagok semlegesítésében.

Zöldtea
Az antioxidánsokban gazdag zöldtea természetes méregtelenítés az egész szervezetünknek. Emellett segíti az immunrendszer működését is, és megvédi a májat például az alkohol okozta károsodással szemben.

Fotó: Unsplash