Mit együnk, hogy ne őszüljünk?

2019. október 10.
Az ősz haj elképesztően menő, gondoljunk csak Helen Mirrenre. Ám sokan sok mindent megtennének érte, ha minél jobban késleltethetnék a fehér hajszálak gyarapodását. Nekik van egy jó hírünk: bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával az őszülés lassítható!

Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre több ősz hajszál jelenik meg a hajkoronánkban. Két választásunk van: befestjük vagy méltósággal viseljük. Ám ha jobban belegondolunk, késleltethetjük is a folyamatot, ehhez pedig nincs szükség semmi boszorkányságra, elég csupán bizonyos ételeket rendszeresen fogyasztanunk.

1. Lazac
A halak, különösen a zsírosabb típusok, mint például a lazac, fényesen és egészségesen tartják a hajat, mivel magas az omega-3 zsírsav tartalmuk, emellett esszenciális zsírsavakban és fehérjékben gazdagok. Emellett a lazac D-vitamin tartalma is jelentős, ami segít megőrizni a haj természetes, fiatalos hajszínét. Semmi gond tehát a szusifüggőséggel, fogyasszuk bátran a lazacot!

2. Lencse
A haj gyakran már egészen fiatal korban elkezd őszülni. Erről sok esetben a B9-vitamin hiány tehet, mivel ez a vitamin létfontosságú a metionin nevű aminosav előállításához. Ez az aminosav kapcsolódik a hajszínhez. Szerencsére a lencse és a csicseriborsó tele van B9-vitaminnal, így érdemes ezért is beillesztenünk az étrendünkbe őket.


3. Hínár
Egy másik tengeri étel a lazac után, amely segít megőrizni a hajunk színét, a hínár. Most már biztos, hogy rendszeresen japán vacsorákat kell rendeznünk, hiszen ez a szigetország konyhájában gyakori összetevő. Ez a tengeri növény rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz kollagént, cinket és számos más vitamint és ásványi anyagot, melyek hozzájárulnak nemcsak a hajunk, hanem az egész testünk egészségéhez.

4. Máj
Ha eddig nem szerettük a májat, ideje másképp gondolkodnunk róla, mivel számos előnyös tulajdonsága van, mely az általános egészségi állapotunkra, és konkrétan a hajunkra is hatással van. A máj nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, rezet, vasat és B9-vitamint. Ezek mindegyike szükséges ahhoz, hogy üde, élénk színű és gyönyörű legyen hajkoronánk.

Fotó: Getty Images, Unsplash