Nunchi, az introvertáltak szuperereje

2019. november 12.
A skandinávok mellé Korea is bejelentkezett a boldogság titkával. A hygge, lagom és niksen után ideje megismernünk a nunchit is, a megértés művészetét, melyet a koreaiak már gyermekkortól gyakorolnak.

Álmodoztunk valaha arról, hogy gondolatolvasók vagyunk? Vagy kívántuk, hogy legyen nekünk is egy kicsikét több abból, amitől bizonyos emberek erőfeszítés nélkül népszerűek a partikon, szerencsések a szerelemben és sikeresek a munkában, bármi is legyen az? A koreaiak szerint a nunchi tanulmányozása könnyedén hozzásegíthet ezekhez. A nunchi röviden összefoglalva tehát annak a művészete, hogy megértsük, mit gondolnak és éreznek az emberek. A koreaiak szerint ez az a képesség, mellyel a csoportdinamika iránt érzékeny emberek ösztönösen rendelkeznek, viszont jó hír, hogy tanulható.

Szociális szemmérték
A koreaiak a nunchit már egészen kicsi kortól tanulják, gyakorolják. “A gyerekek Korában már három éves korukra ismerik ezt a szót – magyarázta Euny Hong, a koreai életfilozófiáról írt könyv szerzője. – Ha mindenki a lift jobb oldalán áll, és egy gyerek a bal oldalra helyezkedik, a szülei azt mondják neki: miért nincs benned egy kis nunchi? Ez egyrészt nem bántó, másrészt arra világít rá, hogy miért nem figyel a környezetére?”

A nunchi szót szemmértéknek fordíthatnánk. Ez kifejezi, hogy a nunchi lényege az általános, nagy egész szituáció és atmoszféra felmérése. Minden olyan élethelyzetre alkalmazható, amelybe valaki élete során kerülhet, esküvőtől az állásinterjúig. A gyakorlatban pedig annyit tesz, hogy az ember képes észrevenni és felismerni ezeken a közösségi eseményeken: ki a beszélő, ki a hallgatóság, ki zavar, ki kér bocsánatot és ki forgatja a szemét. A nunchi a csoporton belüli kapcsolatok, hierarchia, hangulat és viselkedés pontos természetének felismerése és megértése.

A gyorsaság a lényeg
A koreaiak nem is úgy tekintenek arra, aki ösztönösen remek szociális képességekkel rendelkezik, és könnyedén felveszi egy-egy csoport áramlását, hogy jó nunchija van. Ehelyett azt mondják, gyors nunchi: sokkal értékesebb, ha valaki gyorsan képes feldolgozni a különböző élethelyzetek adta információkat. Hiszen minél gyorsabban felmérjük a helyiségben uralkodó viszonyokat, annál sikeresebbek lehetünk a közösségben. Sokkal hatékonyabban és jobban tudunk kapcsolódni az emberekhez, beilleszkedni, megspórolva magunknak egy csomó félreértést. “Ráadásul az emberek is boldogabbak lesznek körülöttünk, ha gyors nunchival rendelkezünk” – tette hozzá Euny Hong.

A csend hatalma

A nunchi lényeges eleme a diszkréció. Ha csendben, gondosan figyelünk és elraktározzuk az információkat, mielőtt mi magunk is megszólalnánk, hatékonyan erősíthetjük a nunchinkat. Ezért is tartják az introvertált emberek szupererejének a nunchit. Ha a nunchi lencséjén keresztül nézzük a társasági eseményeket, az segíthet túllépni az ezektől való szorongáson. A nyugati kultúrákban az autonómia és az egyén hatalma a legfontosabb érték, úgy tűnhet, a nunchi pont ezek ellenkezőit emeli ki. Ám a nunchi fejlesztése nem azt jelenti, hogy beállunk a sorba és jó birkákká válunk. Annyit tesz csupán, hogy a benyomásokat és információkat arra használjuk fel, hogy kényelmessé tesszük vele magunk és mások helyzetét, így boldogabbak lehetünk nemcsak mi magunk, hanem a körülöttünk élők is.

Fotó: Unsplash