Nunchi, az introvertáltak szuperereje

2019. november 12. |

A skandinávok mellé Korea is bejelentkezett a boldogság titkával. A hygge, lagom és niksen után ideje megismernünk a nunchit is, a megértés művészetét, melyet a koreaiak már gyermekkortól gyakorolnak.

Álmodoztunk valaha arról, hogy gondolatolvasók vagyunk? Vagy kívántuk, hogy legyen nekünk is egy kicsikét több abból, amitől bizonyos emberek erőfeszítés nélkül népszerűek a partikon, szerencsések a szerelemben és sikeresek a munkában, bármi is legyen az? A koreaiak szerint a nunchi tanulmányozása könnyedén hozzásegíthet ezekhez. A nunchi röviden összefoglalva tehát annak a művészete, hogy megértsük, mit gondolnak és éreznek az emberek. A koreaiak szerint ez az a képesség, mellyel a csoportdinamika iránt érzékeny emberek ösztönösen rendelkeznek, viszont jó hír, hogy tanulható.

Szociális szemmérték
A koreaiak a nunchit már egészen kicsi kortól tanulják, gyakorolják. “A gyerekek Korában már három éves korukra ismerik ezt a szót – magyarázta Euny Hong, a koreai életfilozófiáról írt könyv szerzője. – Ha mindenki a lift jobb oldalán áll, és egy gyerek a bal oldalra helyezkedik, a szülei azt mondják neki: miért nincs benned egy kis nunchi? Ez egyrészt nem bántó, másrészt arra világít rá, hogy miért nem figyel a környezetére?”

A nunchi szót szemmértéknek fordíthatnánk. Ez kifejezi, hogy a nunchi lényege az általános, nagy egész szituáció és atmoszféra felmérése. Minden olyan élethelyzetre alkalmazható, amelybe valaki élete során kerülhet, esküvőtől az állásinterjúig. A gyakorlatban pedig annyit tesz, hogy az ember képes észrevenni és felismerni ezeken a közösségi eseményeken: ki a beszélő, ki a hallgatóság, ki zavar, ki kér bocsánatot és ki forgatja a szemét. A nunchi a csoporton belüli kapcsolatok, hierarchia, hangulat és viselkedés pontos természetének felismerése és megértése.

A gyorsaság a lényeg
A koreaiak nem is úgy tekintenek arra, aki ösztönösen remek szociális képességekkel rendelkezik, és könnyedén felveszi egy-egy csoport áramlását, hogy jó nunchija van. Ehelyett azt mondják, gyors nunchi: sokkal értékesebb, ha valaki gyorsan képes feldolgozni a különböző élethelyzetek adta információkat. Hiszen minél gyorsabban felmérjük a helyiségben uralkodó viszonyokat, annál sikeresebbek lehetünk a közösségben. Sokkal hatékonyabban és jobban tudunk kapcsolódni az emberekhez, beilleszkedni, megspórolva magunknak egy csomó félreértést. “Ráadásul az emberek is boldogabbak lesznek körülöttünk, ha gyors nunchival rendelkezünk” – tette hozzá Euny Hong.

A csend hatalma

A nunchi lényeges eleme a diszkréció. Ha csendben, gondosan figyelünk és elraktározzuk az információkat, mielőtt mi magunk is megszólalnánk, hatékonyan erősíthetjük a nunchinkat. Ezért is tartják az introvertált emberek szupererejének a nunchit. Ha a nunchi lencséjén keresztül nézzük a társasági eseményeket, az segíthet túllépni az ezektől való szorongáson. A nyugati kultúrákban az autonómia és az egyén hatalma a legfontosabb érték, úgy tűnhet, a nunchi pont ezek ellenkezőit emeli ki. Ám a nunchi fejlesztése nem azt jelenti, hogy beállunk a sorba és jó birkákká válunk. Annyit tesz csupán, hogy a benyomásokat és információkat arra használjuk fel, hogy kényelmessé tesszük vele magunk és mások helyzetét, így boldogabbak lehetünk nemcsak mi magunk, hanem a körülöttünk élők is.

Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?