800 természetes gyógymóddal az egészségünkért

2019. december 28.
Természetes gyógymódok címmel jelent meg egy új izgalmas kiadvány, amelyben több mint 800 gyógymódot, receptet és tippet fűztek egybe, így segítve testi-lelki egyensúlyunk megőrzését.

A Természetes gyógymódok című könyv lényegében ismerteti az egyes szervrendszereink egészséges működését veszélyeztető állapotokat, és bemutatja, hogyan küzdhetünk le vagy előzhetünk meg betegségeket a gyógynövények, illóolajok és ételek erejét kihasználva. Kitér emellett arra is, hogy egészségünket életmódbeli változtatásokkal is fenntarthatjuk, sőt a pszichoterápiától az akupunktúráig olyan terápiás módszerekről is olvashatunk benne, amelyek enyhíthetik a már kialakult tüneteket.

 

A több mint 800 gyógymód mellett számos recepttel is megismerkedhetünk, amelyek nemcsak tápanyagdús ételek, hanem különféle krémek, tinktúrák és kapszulák elkészítésének rejtelmeibe is beavatnak.

Hírességek bevált gyógymódjai 

A bemutatón Lilu és Nagy Réka is jelen voltak, saját élményeikkel, praktikáikkal alátámasztva a természetes gyógymódok erejét. Bár újra egyre nagyobb hullámját éli a természetes alapanyagok használata, a többségnek még mindig távolinak tűnik az illóolajok és gyógynövények világa pedig gyakran nem kellene messzebb menni például a szilvánál, csalánnál vagy rozmaringnál. Mivel a mai pörgős és modern világban ki vagyunk emelve a természetes környezetünkből, időt kell szánnunk arra, hogy ezeket újra felfedezzük.

„Én ebben az eszmében nevelkedtem. Mai napig, ha felhívom apukámat, hogy megfáztam, egyből sorolja, hogy milyen gyógynövényeket igyak” – mesélte a műsorvezető és táplálkozási tanácsadó Nagy Réka a könyvesboltokban és a Rossmann üzleteiben már elérhető könyv bemutatója alkalmából rendezett kerekasztal beszélgetésen.

„Azóta nekem is van már egy kegyetlen levesem, amit a barátaimmal etetek, ha megfáznak. Nem is szoktam gyógyszert szedni, inkább mindennap fogyasztok gyömbért és chilit, kurkumát. Hiszek a fűszerek, gyógynövények jótékonyhatásában. Ezeket tudatosan, napi szinten kell beépíteni az étrendünkbe.”
Lilu, szintén igyekszik hatni a családjára, de egyelőre kevesebb sikerekkel.

„Próbálok a kisebb ellenállás felé menni és rengeteg „anyaféle” teát iszunk. Ez lehet éppen csalán vagy hársfa, sok mézzel és citrommal még a nagyfiamon is átmegy.” A műsorvezető szerint a természetesség egyfajta új generációs gondolkodást kíván és fontos, hogy köznyelven is érthető tudást kapjanak az emberek arról, hogy a konyhánkban vagy a kertünkben megtalálható alapdolgokból mi mindent hozhatnak ki.

„Nagymamám hagymateáját a mai napig issza mindenki a családban, ha megbetegszik. Nálam az igazi joker pedig a citromfű – minden este lefőzök egy nagy adag citromfű teát, a napot pedig fehér teával kezdem, mert nekem jobban bevált, mint a kávé.”

Fotó: Asszonyi Eszter, Unsplash