Ayurvédikus szépségtippek

2019. július 12.
Szépségbloggerünk, Varga Erika holisztikus bőrterapeuta ezen a héten az ayurvédikus szépségápolás rejtelmeibe avat be bennünket.

Az ayurvéda egyik alapvető állítása, hogy „a szépség belülről fakad”. Az 5000 éves tudomány ismereteket közöl az egész test kiegyensúlyozásának fontosságáról. Szépséggyakorlatainak száma elképesztően gazdag, olyan ikonokéval tartja a lépést, mint akár az ikonikus Estée Lauder. Érdemes ezért a modernkori szépségápolásban is számolnunk vele, hiszen rengeteg jó tanácsot ad ahhoz, hogyan őrizzük meg szépségünket.


Hagyományos receptek alapján készült ayurvédikus termékek titka egyébként, nem csak a növényi összetevőkben, hanem azok egymást erősítő hatásában is rejlik. Az egyensúly helyreállítására helyezi a hangsúlyt, elősegíti a szervezet és a bőr természetes öngyógyulását, ezáltal biztosabb eredményt generál.

Ayurvédikus bőrtípusok

A bőrt az Ayurvéda három típusra osztja fel, ami megfelel a három doshának: Vata, Pitta és Kapha.

# Vata jellemzői:

Száraz, vékony, pórusai zártak, finom tapintású, gyorsan öregszik, könnyen durvává válik, szeborreára hajlamos.

# Pitta jellemzői:

Érzékeny, puha, meleg, közepes vastagságú, rosáceára, kiütésekre, fehérfejű aknéra és foltosodásra hajlamos.

# Kapha jellemzői:

Kevésbé ráncos, vastag, olajos, halvány, lágy és hűvös tapintású, kitágult pórusokra, fekete fejű aknéra, víz-visszatartásra és nedves ekcémára hajlamos.
Nagyon ritka, ha egyfajta típus tulajdonságait ismered csak fel magadon, mert leginkább a kevert állapot a jellemző. A külső ápolás mellett megfelelő ételek fogyasztásával tudod fenntartani az egyensúlyi állapotodat, de óriási hangsúly van a megfelelő hidratáláson is, melyet vízzel és gyógynövény italokkal tudsz tökéletesen biztosítani.

Tippek az étkezéshez és a hidratáláshoz

# Vata bőrtípusnak:

Meleg ételeket kell enned, hogy ellensúlyozd a szárazságot. Kedvező ízeid: édes, sós és savanyú. Jót tesznek a leveles zöldségek, fűszerek közül a kömény, koriander és kurkuma.

Gyógynövény italod receptje:
½ tk. köménymagból, ½ tk. koriandermagból, ½ tk. édesköménymagból, 3 csipet ashwagandha porból, 1 csipet édesgyökérporból készíts főzetet, és iszogasd a nap folyamán, lehetőleg mindig melegen.

# Pitta bőrtípusnak:

Részesítsd előnyben a főtt zöldségeket, édes, lédús gyümölcsöket. Kedvező ízeid: édes, keserű és fanyar. Hűtő hatású fűszereid a kömény, koriander, édeskömény és édesgyökér. Kerüld a forró és fűszeres ételeket.

Gyógynövény italod receptje:
2 csipet indiai sarsaparilla porból, ¼ tk. köménymagból, 2 csipet édesgyökér porból, ½ tk. édesköménymagból, ½ tk. koriandermagból készíts főzetet, és fogyaszd langyosan a nap folyamán.

# Kapha bőrtípusnak:

Meleg, könnyű, kevésbé zsíros ételeket részesítsd előnyben, kerüld a nehéz táplálékokat. Kedvező ízeid: keserű, fanyar és csípős. A fűszerek közül használd a gyömbért, fekete borsot, kurkumát, köményt és koriandert.

Gyógynövény italod receptje:
2 vékony szelet gyömbérből, 2 levél bazsalikomból, 2 egész szegfűszegből, ½ tk. köménymagból, 2 tk. édesgyökér porból készíts főzetet, és kortyolgasd melegen egész nap.

Ne feledd! A szépség nem csak adottság, hanem választás kérdése is. Egészségesebb életvitellel minden nő sugárzóan széppé válhat.

Szöveg: Varga Erika
Fotó: Unspalsh