Valóban lehet teával fogyni?

2020. január 06.
Alakformáló, zsírégető vagy épp súlycsökkentő. Bármilyen is legyen a tea, vajon tényleg igazat ígérnek? Valóban fogyhatunk egy teától?

PONTOSAN MILYEN TEÁKRÓL VAN SZÓ?

A különféle természetes és mesterséges összetevőket tartalmazó “csodateák” azt ígérik, hogy rendszeres fogyasztásukkal megszabadulhatunk a felesleges kilóktól, a narancsbőrtől és a zavaró pluszcentiktől is. Persze, ezek a teák nem pár száz forintba, hanem súlyos összegekbe kerülnek.

VAN BENNÜK VALAMILYEN KÁROS ÖSSZETEVŐ?

A “laxative”, azaz hashajú hatású összetevők (mint például a bélfalat irritáló szenna) nem tartozik a legegészségesebb hozzávalók közé. Többek között puffadást, hányást, savtúltengést és hasmenést is okozhat az arra érzékenyeknél.

TÉNYLEG LE LEHET FOGYNI TŐLÜK?

A tudomány mai állása szerint csak a “csodateák” iszogatásától nem lehet lefogyni. Az viszont biztos, hogy léteznek olyan gyógynövényes teafélék, melyek kedvezően befolyásolják a súlycsökkenést és a különböző diétákat – ezek közé tartozik például a kamilla, a menta,  rooibos, valamint a zöld és fehér tea.

EZEK SZERINT SEMMILYEN FOGYASZTÓ HATÁSUK NINCS?

Mivel a gyártók ügyesen belecsempésznek a korábban már felsorolt méregtelenítő gyógynövényekből párat a jelentőst fogyást ígérő teakeverékbe, ideig-óráig tapasztalhatunk fogyást, ám ez nem zsírégetés, hanem vízveszteség. Többek között a méregtelenítő kúrákkal is hasonló hatást érhetünk el, csak akkor jobban kell figyelni a pótolandó vitaminokra és ásványi anyagokra.

MI ÉRTELMÜK VAN EZEK UTÁN?

Tulajdonképpen nem sok, hiszen a máj és a vese már önmagában is egy kiválasztó, méregtelenítő funkciót lát el a szervezetünkben. Normális esetben tehát nem lenne szükségünk plusz méregtelenítő kúrákra. Vannak azonban olyanok, akik esküsznek egy-egy tisztító kúrára az egészségük érdekében.

A csodafogyásokat ígérő teák azonban messze állnak a méregtelenítő kúráktól – az arra érzékenyeknél például komoly hasi bántalmakat is okozhatnak.

De akkor mit fogyasszunk helyette? Kattints a Well&Fit oldalára!