Alattomos kilók: miért hízunk gyorsabban, mint ahogy fogyunk?

2019. október 03.
Az ünnepek két hete alatt felszaladt kilóktól hónapokig tart megszabadulni? Nem illúzió, valóban könnyebben hízunk, mint fogyunk. A szakértők elmondják, miért, és mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten.

Hogy mennyi idő alatt sikerül elérni a kitűzött álomsúlyt, függ a testünktől, anyagcserénktől és a fogyókúrás módszertől. “Általánosságban elmondható, hogy az egészséges súlyvesztés heti fél kiló és egy kiló között mozog” – mondta Jim White személyi edző. “A fenntarthatóság a lényeg, mint oly sok mindenben” – tette hozzá.

Miért hízunk gyors fogyás után?
Ha elkezdünk egy edzéstervet vagy szigorú diétát testmozgással kombinálva, hosszú távon nem tudjuk tartani ezt az intenzitást, ezért lesz rettentően nehéz megtartani azt a testsúlyt, amit keserves munkával elértünk. “Az anyagcsere lelassul a jelentős súlyvesztés után, a hormonjaink pedig azt a parancsot adják az agyunknak, hogy együnk többet. Sokkal nehezebb a biológia ellen harcolni és kevesebbet enni, mint azt tenni, amit az agyunk kíván” – magyarázta Dr. Eduardo Grunvald, a Sand Diegó-i Egyetem orvosigazgatója.


Ráadásul a kutatások szerint a súlyvesztés utáni visszahízás során a zsírtömegünket nagyobb százalékban növeljük, mint ahonnan a fogyókúra előtt indultunk.
Ha visszatérünk a régi életmódunkhoz, vagy csak egyszerűen lazítunk az edzéstervünkön és étrendünkön, a testünk válaszol. “Azonnal megindul a súlygyarapodás, ahogy rossz irányba változtatunk az életmódunkon” – figyelmeztet Dr. Grunvald. “A legtöbb ember befejezett erőfeszítésként gondol a fogyókúrára, mikor eléri a kitűzött célt. Hat hónap alatt meglett az eredmény, és lehet lazítani. Sajnos ez nem így működik” – tette hozzá.

Mennyi idő alatt kúsznak vissza a kilók?
Sok tényezőtől függ, mennyi idő alatt hízunk vissza, ám ha visszatérünk a korábbi étrendünkhöz és kevesebbet mozgunk, sokkal gyorsabban felkúsznak ránk a kilók, mint ahogy leadtuk őket. A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint még azok az emberek is, akik dietetikus segítségével, pontosan kiszámított étrenddel és mozgástervvel, ám rövid idő alatt adták le a súlyfeleslegüket, egy év alatt szinte az egész súlyt újra magukra szedték. A tanulmány szerzői szerint a hormonháztartás a felelős ezért a jelenségért.

Hogyan tartsuk meg az álomsúlyt?
Dr. Grunvald szerint kulcsfontosságú a testmozgás a fogyókúra alatt és után egyaránt. “Az anyagcsere lelassul, hiszen a szervezetünk hiánygazdálkodásra áll át, mivel kevesebb kalóriát viszünk be a szokásosnál. Fontos azonban, hogy ez a kalóriadeficit nagyobb részt a testmozgás miatt keletkezzen, és ne azért, mert megvonjuk magunktól az ételt” – javasolta a szakember. A testmozgás azért is nagyon fontos, mert az izmaink növekszenek hatására, így a lelassult anyagcserét kompenzálhatja a megnövekedett izomtömeg nagyobb energiaigénye.
“Fontos hangsúlyozni, hogy a fogyás maraton, nem sprint” – szemléltette Dr. Grunvald. A fogyókúra kezdetétől, az étrendi változtatások bevezetésétől a testmozgásig, lassan vezessük be a változásokat az életünkbe, hogy legyen ideje a szervezetünknek alkalmazkodni, ne sokkhatásként érjék a szigorú változtatások. Találjuk meg az egyensúlyt, ami az egészséges életmódhoz vezet, így kisebb eséllyel kell szembesülnünk a folyton visszakúszó kilókkal, és nem a testünkkel folytatott harcként éljük meg a fogyókúrát.


Fotó: Unsplash