Wellness-rituálék a világ körül

2020. január 11.
Mi a titka a testi-lelki egészségnek? Az emberek már a civilizációk kezdete óta keresik a választ. Ahány ország, annyi tradíció alakult ki, amivel a különböző kultúrák emberei kényeztetik magukat. Érdemes kimozdulni a komfortzónánkból, és új élményekkel ismerkedni az új évben.

A finnek a forró szaunákban és a jeges vízben hisznek a tibetiek a hangok vibrálásában, amerikában pedig a teljesen hangszigetelt és sötét kapszulákban való vízben lebegés a mentális kikapcsolás egyik legújabb eszköze. Ismerjük meg a világ wellness-rituáléit, próbáljuk ki őket és találjuk meg, nálunk mi működik a legjobban.

Lebegés egy tokban
Bár a teljesen hangszigetelt, sötét és sós vízzel töltött kapszulában való lebegés elsőre rémisztőnek tűnhet, ez a legújabb wellness-trend az Egyesült Államokban. Rajongói szerint az ingerek szinte teljes hiánya a testi-lelki relaxáció elmélyítését segíti, melynek hatása még azután is sokáig érezhető, hogy kiszálltak a kapszulából.


Az indiánok főzete
Az egykor Peruban élt indián törzsek pszichedelikus hatású főzetet készítettek tealevelekből a spirituális és vallásos szertartásaikhoz. Mára ezek széles körben elterjedt és népszerű alternatív gyógymóddá váltak, melyeket a traumák, depresszió és más lelki problémák kezelésére használnak. Az ayahuasca kezelés során a sámán elkészíti az italt és végigvezeti a résztvevőket a ceremónián, melynek végén a test megtisztul.

A marokkói hammam
A hammam, vagyis a tradicionális marokkói fürdőház nem szégyellősöknek való hely, mivel bár a férfiak és nők külön helyiségekben vannak, ruhát itt nem viselnek az emberek. Ezek a közösségi fürdők a szocializáció, relaxáció és a tisztálkodás helyei voltak régen és most is. A vendégeket alaposan lesikálják, megdörzsölik fekete szappannal és fürdőkesztyűvel.

Szauna és jeges fürdő
Finnország az egyik legboldogabb ország a világon a különböző ranglisták szerint. Egyik titkuk lehet, hogy pont a szaunában izzadás? De az is lehet, hogy a jeges fürdőzés okozta adrenalinsokk repíti őket az élre? Ha nem próbáljuk ki, sosem tudjuk meg!


Vesszőzés orosz módra
Önként megcsapkodni magunkat egy csokor tölgyfavesszővel nem hangzik a világ legnyugtatóbb dolgának, ám ez a masszázs egy hagyományos formája az orosz fürdőházakban. A vízbe mártott vesszőkkel általában a szaunákban csapkodják magukat, mivel úgy vélik, ez serkenti a vérkeringést és megelőzhető vele a bőr öregedése.

Nevető jóga
A hagyományos jógapózok, hátrahajlások és egyensúlyózó ászanák túl félelmetesnek tűnhetnek, ám a nevető jóga biztosan nem kelt szorongást senkiben. A Dr. Madan Kataria által 1995-ben kidolgozott meditatív gyakorlás jelentősen csökkenti a stresszhormon szintjét a szervezetben. Azóta rengeteg helyen hoztak létre nevető jóga klubokat világszerte, így nem kell Indiáig utaznunk, hogy egy jót kacagjunk.

Megnyugtató hangtálak
A tibeti buddhista szerzetesek évszázadokig használták a hangtálakat meditációs és gyógyító céllal. Úgy tartják, a tálak rezgése egyensúlyt teremt a testben, gyógyít és helyreállítja a harmóniát a test és a lélek között, miközben csökkenti a stresszt és a fájdalmat.

Az erdőfürdőzés erősíti az immunrendszert
A shinrin-yoku, vagyis az erdőfürdőzés japán gyakorlata az öt érzékszervünk segítségével segít, hogy eggyé váljunk a természettel, ezáltal megelőzhetjük a betegségeket és gyorsabban gyógyulhatunk. Tény, hogy a fákon olyan organizmusok élnek, melyek erősítik az immunrendszert, és már egy egyszerű séta az erdőben is csökkenti a vérnyomást és gyorsítja a felépülést műtétek után.

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash