A főzőműsorok jó hatással vannak a gyerekekre

2020. január 12.
Kiderült, hogy a tévézés segíthet a gyerekeknek egészségesebben étkezni – csak nem mindegy, mi megy a tévében. Azok a gyerekek, akik főzős műsorokat néztek, kétszer akkora eséllyel választanak egészséges rágcsálnivalót, mint a többiek egy friss kutatás eredményei szerint.

Egy holland kutatás eredményei szerint azok a gyerekek, akik főzős tévéműsorokat néztek, egészségesebb, magasabb tápanyagtartalmú rágcsálnivalókat választottak, mint a más műsorokra kapcsoló társaik.


“Azok a gyerekek, akik kifejezetten gyerekek számára készített főzős műsort néztek, melyben az egészséges ételekről is szó esett, egészen pontosan 2,7-szer akkora eséllyel választották az egészégesebb táplálékot. Azokhoz képest is egészségesebben választottak, akik ugyanennek a műsornak egy olyan epizódját nézték, melyben egészségtelen ételeket mutattak” – fogalmaztak a kutatók a Journal of Nutrition Education and Behavior című táplálkozási szaklapban megjelent tanulmányban.

Nézzünk egészséges ételeket
A holland tudósok 125, tíz és tizenkét év közötti iskolást vontak be tanulmányukba. A gyerekeket különböző rágcsálnivalókkal kínálták jutalomként, miután egy tíz perces gyermekek számára készített főzős műsort kellett megtekinteniük a holland közszolgálati csatornán. Azok, akik egészséges ételekről szóló epizódot nézték, jelentősen nagyobb eséllyel választották az egészséges rágcsálnivalókat, mely ebben az esetben almát, uborkaszeleteket jelentett, az egészségtelen opció pedig chipset és mini sósperecet.

A látottak határozzák meg a választást
Az eredmények azt mutatják, hogy ha a gyerekek egészséges ételeket és egészséges adagokat látnak a képernyőn, ezek után kezdenek sóvárogni, ezeket választják a lehetséges alternatívák közül. “Az egészséges ételeket promotáló tévéműsorok ígéretes eszköznek tűnnek, hogy pozitív változásokat érjünk el a gyermekek ételekhez való viszonyában, preferenciáiban és viselkedésükben” – mondta Dr. Frans Folkvord, a Tilburg Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Ne csak nézzük, csináljuk
A tanulmány arra is rámutatott, hogy nem csak a tévében látott műsorok segíthetnek a gyermekek ételekkel kapcsolatos attitűdjeinek alakításában. A kicsik sokkal szívesebben fogyasztják az egészséges ételeket, ha részt vehetnek az előkészítésükben, az aprításban és tisztításban. “A készételek világában a szülői minta és a friss ételek előkészítése eléggé háttérbe szorult, így a gyerekek nem ismerkednek meg az alapvető konyhai készségekkel már egészen kicsi korban”- mutatott rá a kutatás vezetője. Tehát a főzőműsorok egyértelműen jó hatással vannak a gyermekek választásaira, még hatékonyabb módszer, ha megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan készülnek és hogyan készíthetik el maguk is az egészséges fogásokat. Ez olyan készség, amire felnőttként is nagy szükségük lesz. “A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fiatalként és felnőttként nagyban függ attól, megvan-e a képességük arra, hogy elkészítsék, hasznosítsák ezeket a friss alapanyagokat. A gyerekek konyhai képességeinek fejlesztése – koruknak megfelelően – , rendkívül pozitív irányba befolyásolja azt, felnőtt korukban milyen kapcsolatban lesznek az ételekkel” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Forrás: People
Fotó: Unsplash