Napi két alma lehet az egészséges élet titka

2020. január 13.
Csupán félig van igaza a közismert mondásnak, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja. Egy friss kutatásból kiderült, hogy legalább két alma elfogyasztására van szükség ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek elkerüljenek minket.

Egy friss kutatás szerint csökkenti a vér koleszterinszintjét és segít megelőzni a szívrohamot és sztrókot, ha legalább két egész almát elfogyasztunk egy nap.


Az olaszországi Edmund Mach Alapítvány tudósai olyan felnőtteket vizsgáltak, akiknek enyhén magas volt a koleszterinszintje, ám ettől eltekintve egészségesek voltak. Az egyik csoportba tartozó résztvevőknek nyolc héten át minden nap két almát kellett elfogyasztaniuk, míg az alanyok másik felének csupán cukrozatlan almalevet adtak. Mindkét csoportba tartozóknak naplót kellett vezetniük az elfogyasztott élelmiszerekről és italokról, nem szabadott különösebb változtatásokat eszközölniük addigi étrendjükön, edzésrutinjukon, rendszeresen szedett gyógyszereiken és más életmódbeli tényezőkön.

Néhány hét szünet után megcserélték a csoportokat, és akik előzőleg almát ettek, most a két almának megfelelő mennyiségű almalevet kapták. Ez a módszer segít a tudósoknak összehasonlítani, hogy ugyanannál az embernél az eltérő tényezők vajon eltérő eredményt adnak-e. Ám ezúttal almát az almával hasonlítottak a kutatók, nem körtével.

A kutatásból kiderült, hogy azoknak, akik friss almát ettek, alacsonyabb volt  a koleszterinszintjük azokhoz képest, akik csupán almalevet ittak. A tudósok szerint ez a gyümölcsben található rostoknak köszönhető, ahogy a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása is. Az almában ugyanis nagy mennyiségben található olyan különleges élelmi rost, amely hatással van rá, szervezetünk hogyan dolgozza fel a zsírokat.

Az almapektin remek táptalaj az egészséges bélbaktériumok számára, melyek nem csak a testi, hanem a lelki egészség megőrzésében, illetve az ideális testsúly kialakításában is szerepet játszanak. Az alma mellett a pektin nagy mennyiségben még a narancsban, sárgarépában és az őszibarackban található meg. 

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash