Skandináv világítási trükkök a téli sötétség ellen

2020. január 18.
Nem véletlenül épp a skandinávok azok, akik kitalálták, hogyan lehet és érdemes világítani télen, hogy minél jobban leküzdjük a sötétséget és ezzel együtt a lehangoltságot. Valószínűleg nálunk is jól jönnek ezek a trükkök, hiszen a tél java még hátra van.

Januárban a nap reggel 8 óra 47 perckor kel, és délután 2 óra 55 perckor nyugszik Stockholmban, ami nagy jóindulattal is csupán hat óra világosságot jelent. És ebben sincs sok köszönet, hiszen nem verőfényes napsütést, inkább alkonyati szürkeséget kell elképzelni. Azokon a területeken pedig, melyek az Északi-sarkkörön túl találhatóak, tulajdonképpen egész télen sötét van, fel sem kel a Nap. Nem csoda, hogy a skandinávok okos ötletekkel próbálják világosabbá tenni otthonaikat, és kihasználni a lehető legtöbb fényforrást.


Gyertyafény

Nem véletlenül a hygge első számú szabálya: a gyertyafény a barátunk. A dánok égetik a legtöbb gyertyát egész Európában, hiszen a gyertya lágy és meleg fénye segít elviselni a hosszú skandináv teleket. Ráadásul ha kellemes virágillatú gyertyát választunk, mely a nyárra emlékeztet, még vidámabbá tehetjük otthonunk hangulatát, a téli, fűszeres illatok viszont egy jó könyvvel való bekuckózáshoz adhatják meg a kellő alaphangulatot. Ha különböző magasságú gyertyákat helyezünk el a szobánkban, dizájnelemnek sem utolsó.

Utánozzuk a természetes fényt
Ahogy a napok rövidülnek télen, egyre erősebben érezzük a természetes napfény hiányát. Ezen enyhíthetnek azok a LED-lámpák, melyek a napsugárzás hullámhosszát utánozzák. Ám nem feltétlenül kell újabb eszközöket beszereznünk, a villanykörtéinket is kicserélhetjük a naphoz hasonló fényűre. Ez azért is fontos, mert a nappali fényre is szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy ne boruljon fel az alvás-ébrenlét ciklusunk, ezáltal az alvási mintázatunk. Mert ha ezek hiányt szenvednek, nem csoda, ha egész télen fáradtnak és rosszkedvűnek érezzük magunkat.

A tükör nem csak szép
Győződjünk meg róla, hogy a csodaszép tükröket a stratégiailag megfelelő helyekre helyeztük a lakásban, hogy a lehető legjobban tudják visszaverni a bejutó fényt. Tegyünk szembe az ablakokkal tükröt, így elfogják a kósza napsugarakat. Ha még többet szeretnénk és vannak üres felületeink, képek helyett akaszthatunk tükröt a falakra, vagy állíthatunk egyet a fal mellé.


Kerüljük az erős, lefelé irányuló világítást
Az erős, hideg, plafonról jövő fény nem hogy javítaná a kedvünket, inkább rontja. Az állólámpák és asztali lámpák sokkal hatékonyabbak az évnek ebben az időszakában, mivel sokkal mobilabbak és rugalmasabban az aktuális tevékenységünkhöz igazíthatók. A plafonra olyan lámpát akasszunk, melynek van búrája, így finomítja a felülről érkező fényt. Válasszunk természetes anyagból, papírból, vesszőből, fából készült lámpabúrát, ami meghittebbé is teszi a szobát.

Világos dekoráció
Nem véletlenül festik fehérre a falakat otthonaikban a skandinávok. Egyrészt sokkal tágasabbá, nyitottabbá válnak tőle a terek, másrészt ez a szín a fényt sem nyeli el, érkezzen akár kintről, akár a világító eszközökből. Ne féljünk attól, hogy a bútorainkat és padlónkat is világos textilekkel, szőnyegekkel fedjük. Ha aggódunk a foltok és szennyeződések miatt, válasszunk olyan kanapéhuzatot, amely kosztaszító, de még jobb, ha mosható huzatot és rongyszőnyeget használunk, így a mosógép elvégzi a munkát, ha szükséges.

Egy kis fényesség nem árt
Ha szeretnénk még fokozni a falak világosságát, válasszunk olyan festékeket, melyek enyhén fényesek, mint a tojáshéj vagy a szatén. Ez az enyhe fényesség pont arra elegendő, hogy visszaverje a szobába jutó fényt, így világosabbnak érzékeljük a teret. Ráadásul ezek a festékek általában nagyon tartósak és nedves ruhával letörölhető róluk a szennyeződés, így az olyan helyiségekben különösen hasznosak, ahol nagy az igénybevétel, például az ebédlőben vagy a gyerekszobában.

Ne zárjuk el a fény útját
Ha nem kell aggódnunk a kíváncsi szemek miatt, hasznos, ha nem akasztunk függönyt az ablakok elé. Nyáron csodaszép a lágyan lebbenő drapéria, ami árnyékol is, ám télen minden apróság számít, hogy minél kevésbé zárjuk el a fény útját a helyiségeinkbe.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash