A kundalini jóga segíthet a hátfájás leküzdésében

2020. február 02.
Bár nagyon szeretnénk feszesebb és formás testet, ám a hátfájás leküzdésében nem a dinamikus, erőelemektől hemzsegő jógasorozatok segítenek. Sokkal hatásosabb, ha keresünk inkább a közelben egy kundalini jóga stúdiót.

Bár kevesebbet hallani róla, mint mondjuk az ashtangáról, a kundalini jógát is több ezer éve gyakorolják Indiában. A jógának ez az ága spirituálisabb, hiszen a gerinc körüli energiaközpontokat aktiválják a légzőgyakorlatok, pózok, mantrák és meditáció segítségével. Ezért gondolja úgy Dr. Sheri Dewan, a Northwestern Orvosi Központ idegsebésze, hogy a jógának ez az ága a leghatásosabb, ha egészséges gerincet szeretnénk.


“Sokan a háttal azonosítják a jógának ezt az ágát, mivel úgy tartják, hogy egy saját farkába harapó kígyó formájában a gerincünk mentén lakozik a kundalini, az a női energia, amit a jógázók aktiválnak a gyakorlás során” – mondta Katie Davidson jógaoktató. “Ráadásul úgy vélik, hogy a csakrák, azaz energiaközpontok szintén a gerinc mentén helyezkednek el a fejtetőtől a gerinc aljáig” – tette hozzá Davidson.

Nem csak a pózok fontosak
Az idegsebész azonban nemcsak a kundalini, hanem más jógatípus előnyös hatásait megfigyelte már praxisában. Mivel sok olyan póz van a sorozatokban, melyek nyitják és nyújtják a gerinc ízületeit és a csigolyák közötti teret, ezért hatásos lehet azok számára, akik hát-, nyak- és derékfájástól szenvednek. “A kundalini jóga során használt meditáció és jógagyakorlatok a fizikai gyakorláson túl olyan eszközt adnak a jógázók kezébe, mellyel még hatékonyabban képesek együtt élni a krónikus fájdalommal” – magyarázta Dr. Dewan. Ezt több tudományos tanulmány is alátámasztotta, például a 2015-ben a Mayo Klinikán végzett kutatás is. Eszerint a rendszeres meditáció csökkentheti a betegek fájdalomérzetét.



Fő a rendszeresség
Az orvos szerint legalább hetente egyszer fontos gyakorolni a gerincfókuszú jógasorozatot. Nem való azonban mindenkinek a fájdalomcsillapításnak ez a módszere. Ha krónikus hátfájástól szenvedünk, fontos először az orvossal tisztázni, mi okozza a panaszokat, és végezhetünk-e egyáltalán ilyen típusú testmozgást.

Milyen gyakorlatokat végezzünk?
Bár az egész sorozat gyakorlása rendkívül jótékony hatású, vannak olyan ászanák, melyek különösen előnyösek hátfájás esetén.

Lefelé néző kutya Üljünk hátra a sarkunkra, és nyújtózzunk előre a talajon a karokkal, amennyire csak tudunk, a homlokunk legyen a matracon. Majd kezdjük el emelni a medencénket, nyújtsuk a lábunkat, mintha egy hegyet formálnánk a karjainkkal és lábainkkal. Ha nem ér le a sarkunk a matracra, hajlítsuk nyugodtan a térdeket. Toljuk erősen az ujjak tövét a matracra, a cél a gerinc egyenesítése.
Ha túl nehéznek találjuk így a póz kivitelezését, támasszuk a tenyereket a falhoz, majd lépjünk olyan távol a faltól, hogy a karok és a gerincünk egyenes legyen. Préseljük a tenyereket erősen a falhoz, miközben a hasunkat enyhén behúzva tartjuk.


Cicahát A macska-tehén póz a kundalini jógában egyfajta bemelegítés, melyet egészen gyors légzés mellett végezhetünk, ahogy egyre jobban bemelegedik a gerincünk. Ereszkedjünk négykézláb. A váll a csukló felett legyen, a karok nyújtva, erősen nyomjuk a tenyereket a matracba. A lábak derékszögben: lábszár a combbal, a comb a törzzsel zárjon be 90 fokot. Belégzésnél a medencétől indítva homorítsuk a gerincünket, a fej jön utoljára. Kilégzésnél domborítsunk szintén a medencétől indítva. Ahogy bemelegszik a gerincünk, fokozhatjuk a légzés és a homorítás-domborítás sebességét.

Gerinccsavarás Üljünk a sarkunkra vagy törökülésben, nyújtsuk ki a karokat oldalra, majd hajlítsuk a könyököket, hogy az ujjvégeinkkel megérintsük a vállunkat. Tartsuk a felkart egyenesen és párhuzamosan a talajjal, miközben a felsőtestünket és a tekintetünket balra fordítjuk kilégzésnél, belégzésnél pedig jobbra.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash