Nem minden jóga jó regenerációra

2019. szeptember 07.
Ha a test regenerációja kerül szóba, szinte egyből a jógára gondol az ember. Ám nem szabad beesni az első utunkba kerülő jógaórára, hiszen nem minden jógatípus alkalmas egyformán arra, hogy betegség, sérülés után vagy a ciklus nehezebb napjain töltekezésre használjuk.

A testünknek időnként pihenésre van szüksége. Sérülések, betegségek után vagy éppen a havi ciklus nehezebb napjain a megerőltető sportok helyett inkább regenerációt igényel a szervezet. A jóga tipikusan az a mozgásforma, amiről a nyújtásra, lazításra asszociálunk, ám a jóga nem minden ága alkalmas arra, hogy aktív regenerálódásra használjuk.

Milyen órára menjünk bátran?
Az aktív regeneráció lehet bármilyen olyan mozgásforma, ami nem túl intenzív, ám a pulzusszámot megemeli. Azért fontos mozogni akkor is, ha valamilyen sérülésből lábadozunk, vagy épp a menstruációnk első napjait éljük, mert sportolás közben a véráramlás javul a szervezetünkben, így a fájdalom, görcs enyhül. A jóga remek választás erre a célra, ám olyan órát keressünk, amely nem túl megerőltető, lassabb és a légzésre koncentrál. “A jógában az egyik legjobb dolog, hogy csupán az alapászanák gyakorlása is lehet egyaránt intenzív, ugyanakkor megnyugtató és meditatív, attól függően, mi a célunk a gyakorlással” – mondta Kylan Fischer jógaoktató. A hosszan kitartott, lassú mozgások, az eszközök, amelyek támaszt adnak és mentesítik a testet, mind abban segítenek, hogy mélyíthessük a légzésünket, összehangoljuk a testet és a lelket.


A yin jóga a tökéletes regeneráló jógairányzat. “A gyakorlás kifejezetten passzív, leginkább a nyújtó-lazító ászanákat tartalmazza a gyakorlatsor, melyeket több percig tartunk ki” – mondta a jógaoktató. “A test különböző területein jelentkező fájdalmakra más-más ászana lehet a segítség, de a galamb póz különösen alkalmas a feszültségek oldására” – tette hozzá Kylan Fischer.

Milyen órákat kerüljünk?
A power jógát, vinyásza flow vagy ashtanga órát jobb akkor meglátogatni, ha egészségesek és teljesen fittek vagyunk. Az erőközpontú gyakorlatsorok, melyek kartámaszokat, rövid kitartásokat tartalmaznak nem segítenek a regenerálódásban. Ezek helyett inkább a stresszoldó, lassabb óratípusokat javasolja a jógaoktató.

Hogyan jógázzunk menzesz idején?
Nem egyszerű megmondani, jógázhatunk-e sérülés, várandósság, menstruáció vagy betegség alatt. “Ha tapasztalt jógázók vagyunk, minden nap gyakorlunk, és tudjuk, milyen módosításokkal kímélhetjük a kényes testrészeket, akkor nyugodtan gyakorolhatunk, de fontos figyelni a testünk jelzéseit” – figyelmeztetett a jógaoktató. Ha azonban nem tudjuk, milyen változtatatásokat kell tennünk a különböző ászanákban, inkább ne kockáztassunk, és mindenképpen jógaoktatóval gyakoroljunk, ha állapotunk már engedi. A menstruáció sem kivétel ezalól. A hagyományos jógaiskolák szerint a ciklus első három napján érdemes teljesen kerülni a jógagyakorlást, és a vérzés elmúltáig ezután sem szabad megerőltető pózokat vagy fordított testhelyzetes ászanákat végezni. 

Fotó: Unsplash