Az apák lelki problémája kihat a beszédfejlődésre

2020. február 29.
Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy tudjuk, a gyerekek a szüleiktől tanulják a beszédet, ám az apáknak sokkal nagyobb szerepük van a kicsik beszédfejlődésében, mint eddig gondolták. A hangulatuk és lelki egészségük erősen befolyásoló tényező.

A Michigan Állami Egyetemen végeztek kutatást arra vonatkozóan, hogy vajon az apai stressz és depresszió milyen hatással van a két év körüli gyermekek nyelvi fejlődésére. Az eredmények szerint még akkor is sokat ront a kicsik beszédfejlődésén egy erősen túlterhelt, stresszes, esetleg depresszióval küzdő apa, ha az anya befolyását is figyelembe vették.


Több mint hétszáz amerikai családot vizsgált meg a kutatócsoport Tamesha Harewood vezetésével. „A tanulmány eredményei szerint az apák szülőséggel összefüggő stressze káros hatással van a gyerekek kognitív és nyelvi fejlődésére a kicsik 2-3 éves kora között” – mondta a kutatás vezetője, aki kiemelte, hogy ez a hatás sokkal erősebb volt a fiúk esetében, mint a lányoknál.

Mindkét szülő lelki egészsége rendkívül fontos a kisgyermekek megfelelő fejlődéséhez, a szülőknél tapasztalható erős stressz és depresszió visszavetheti a gyerekeket. Ám az apánál előforduló depressziós tünetek sokkal erőteljesebb hatással voltak a gyerekek szociális képességeinek fejlődésére hosszú távon, mint amikor az anyának voltak hasonló problémái.

„Eddig az volt az általános nézet, hogy az apáknak kevésbé erős hatása van arra, hogyan fejlődnek a gyerekek, ők inkább az otthon alaphangulatát adják meg, és az anyák azok, akik a kicsik beszédfejlődését és kognitív képességeit befolyásolják. Ezt a kutatásunk egyértelműen megcáfolta: az apáknak rövid és hosszú távon egyaránt nagy szerepe van a gyerek fejlődésében” – magyarázta Claire Vallotton pszichológus professzor, a kutatás egyik résztvevője, aki szerint fontos üzenete a tanulmányuknak, hogy az apák ugyanolyan fontosak a gyerekek életében, ezért muszáj odafigyelniük nemcsak a testi, de a lelki egészségükre is. „Az apák nem lesznek attól kevésbé férfiasak, ha pszichológustól kérnek segítséget, mikor szükségük van rá” – tette hozzá a kutató. 


Forrás: People, Newsweek
Fotó: Unsplash