Pelsőczy Réka: „A jóga találkozás önmagammal”

2020. február 29.
India legértékesebb exportcikke, a jóga meghódította a nyugati világot is: teltházas jógatermek, hetente induló jógaoktató-képzések, egyre szaporodó hétvégi jógás elvonulások, a közösségi médiában folyamatosan posztoló jógaguruk hatalmas követőtáborral – a jógázás növekvő népszerűségének néhány jól érzékelhető megnyilvánulása. Ismert magyar embereket kérdeztünk arról, ők miért kezdtek el jógázni, és hogyan változott meg az életük, amióta rendszeresen gyakorolják az ászanákat. Pelsőczy Réka színésznő mesél a jógával kapcsolatos élményeiről.

Mi volt az első élményed a jógával kapcsolatban?

Azt hiszem, egy lakásban voltunk, ahol ashtangajóga-óra volt. Barátnőmmel mentem el oda. A konyhában egy férfi fejen állt, az alapsorozatot tanultuk meg. Jó volt, de csak egy mozgásféle volt a sok közül. Ugyanígy voltam a bikrammal is: érdekes volt, tetszett, hogy a melegtől lazább vagyok, hogy izzadok. Később aztán elbizonytalanodtam benne, felmerült a kérdés, hogy jó-e az oxigénhiány másfél órán keresztül a szívemnek, és egyáltalán hasznos-e a zsírégetés szempontjából. De a meleg jóga segített ráérezni bizonyos ászanák mozgáson felüli, pszichikai hatásaira is.

Mikor kezdtél el komolyabban jógázni?

Harmadik éve jógázom komolyabban. A kiégés határán voltam, nem voltam képes semmilyen monoton edzésformára, se erősíteni, se kardiózni, csak azért, hogy jobban nézzek ki. És akkor jött a jóga. Csodálatos mozdulatok, imádom, ahogy az egyik átmegy a másikba, ahogy föntről lekerülünk a földre, és fordítva, a folyamatos légzés, intenzív, de mégis nyugodt. Annyira kell figyelni a mozdulat helyességére vagy az egyensúlyra, hogy meditatív állapotba kerülök, megszűnik minden más. Csak én vagyok meg a matrac.

Mi volt az első lépés, amit megtettél a komolyabb jógázás felé?

Előfizettem egy jóga-applikációra. 15-20 perces órákkal kezdtem. Nem akartam, hogy kötelességérzet vagy bűntudat kapcsolódjon ehhez is, mint annyi minden máshoz. Meg akartam őrizni az örömöt, amit okoz. Az idő aztán nőtt a 30-45- 60 vagy 100 perces órákig. Jordán Adéllal jógáztam először hosszabban, ő dinamikus flow jógát tanult. Az ő órái után másfél órát mindig aludtam. A húgom, Petra jógaoktató, ő üzemelteti a DownDog Jógastúdiót, most már hét helyen lehet náluk Budapesten jógázni. Bozó Andrea kolléganőm komoly jógatanár, nagy tapasztalattal, őt meghívtuk a Színművészeti Egyetemre is az osztályunkba jógát tanítani.

Mennyit jógázol egy héten és milyen körülmények között?

Elfoglaltságtól függ. Ha sokat dolgozom, heti 2-3-szor, ha több időm van, heti 4-5 alkalommal. Legtöbbször itthon. Nagyon jó órák és tanárok vannak az applikáción, amire előfizettem. Jó másokkal együtt jógázni, de igazán befelé figyelni akkor tudok, ha egyedül vagyok.

Mit jelent neked a jóga? Mennyit változott a tested a rendszeres gyakorlástól?

A jóga találkozás önmagammal. A testemmel. Egy tükör, ami megmutatja, milyen állapotban vagyok aznap. Jógázáskor gyönyörűnek látom és szeretem magam. Minden rendben van. Nyúlánkabb, szálkásabb lettem. Hamar növesztek izmot, és a jógában az a jó, hogy nem vastagít. Gyönyörű formákat csinál.

Mi volt a legszebb élményed a jógával kapcsolatban?

Fontos, hogy hol vagyok, hogy mi van a szemem előtt, amikor gyakorlok. Egy kert, egy tengerpart, vagy Toszkána dombjai. Mintha része lennék a természetnek.

Mi a legnehezebb számodra a jógában?

Az egyensúlygyakorlatok. Nem mindegyik, de a harcos 3 és a standing split igen. A kézállást nagyon szeretném megtanulni, már sikerül felmenni, de stabilan megállni még nem tudok. Csak a falnál.

Melyik a kedvenc ászanád?

A harcos 1 és 2, meg a csendes harcos. A háromlábú kutya. A háromszög. A fapóz. De legjobban azt szeretem, ahogy egymásba áramolnak az ászanák.

A jóga tanításaiból melyek fontosak a számodra, amiket mindenképpen betartasz?

A légzés és a mozgás összetartozása nagyon fontos. Az, hogy ne ítélkezzek magam fölött gyakorlás közben, ne minősítsem magam.

Mit jelent neked a jógi életvitel? Mennyire tudod megtartani?

Nem tudom pontosan, mi a jógi életvitel. Ritkán eszem húst, a tejtermékeket is igyekszem visszaszorítani. Tartok vegán napokat, heteket. Igyekszem tiszteletben tartani a körülöttem élőket, és fontosnak tartom, hogy összekapcsolódunk egymással akkor is, ha nem ismerjük egymást. Igyekszem nem erőszakot gyakorolni másokon, és azt figyelni, ami az én dolgom, amin én tudok változtatni, és nem másoktól várom ezt. A jóga összekapcsolódik bennem a zero waste életmóddal és a környezetvédelemmel. Nem pazarlom a vizet, nem veszek műanyagba csomagolt élelmiszert, és egyszer használatos műanyagot vagy papírt sem. Kevesebbet költök tárgyakra, amit lehet, azt kölcsönkérem, ami elromlott, megpróbálom megjavíttatni. Ami nem kell, azt adományboltokba viszem. Komposztálok és szelektíven gyűjtöm a maradék hazahozott szemetet. Nem veszem természetesnek a Föld ajándékait.

Van példaképed a jóga világából?

Két kedvenc oktatóm van. Briohny Smyth az egyik. Ő nagyon jó tanár, minden órája izgalmas számomra. A másik Koya Webb, ő mentálhigiéniával is foglalkozik.

Követsz-e jógázó influenszereket, ha igen, akkor kit és miért?

A fentieken kívül, Ashley Galvint, Kevin Hofert, Chelseasyogát. Inspirálnak. Gyönyörűen jógáznak.

5 perc jóga Johannával sorozatunkból te is inspirálódhatsz!