Péntek 13 – félnünk kell a mai naptól?

2020. március 13.
Péntek van és 13-a. Vajon tényleg csak balszerencsét tartogathat számunkra ez a nap?

Nem elég, hogy a nyakunkon a koronavírus, a hét zárásaként még egy péntek 13-mal is szembe találjuk magunkat. Ám amíg a vírus sajnos komoly veszélyt jelent, addig egy egyszerű naptári nap miatt talán nem kell annyira aggódnunk… Vagy mégis?

pentek-13

Honnan ered a péntek 13 babona?

A péntek 13 babonája elsőre egészen misztikusnak és ősinek tűnhet, pedig valójában egyáltalán nem az. Péntek tizenharmadika balszerencsés mivoltáról a legrégebbi írásos említés nem is annyira régről, 1869-ből való, és a híres zeneszerzőhöz, Gioachino Rossinihez köthető. Rossini 1968. november 13-án, pont egy pénteki napon hunyt el, és a halálát követő évben kiadott életrajzi könyvben említik először ezt a napot szerencsétlenként. Korábban maga a péntek 13 babonája nem volt különösebben elterjedt, viszont külön a 13-as számhoz és külön a pénteki naphoz számos hiedelem kapcsolódott.

Ezt olvastad már?

A valóság az, hogy a péntek 13-tól való félelem igazán a huszadik században alakult ki, és erősödött fel – ebben pedig nagy szerepe volt a popkultúrának is. Gondoljunk csak a Péntek 13 című kultikus horrorfilmre.

via GIPHY

Mit tehetünk és mit nem?

Ha mindettől még nem nyugodtál meg, és az a típus vagy, aki szeret biztosra menni, akkor most segítünk kicsit. Összeszedtük, hogy a babona szerint mit nem szabad, és mit érdemes tenni ezen a mágikus napon – meglepő lehet, de valójában a szerencsét hozó hiedelmekből lényegesen több van.

pentek-13

  • Ha fekete színű macskád van, ezen a napon próbáld meg inkább kerülni vele a szemkontaktust. A babona szerint ugyanis, ha péntek 13-án belenézünk egy fekete macska szemébe, az szerencsétlenséget hoz ránk.
  • Ha 13 napon belül össze szeretnél házasodni életed szerelmével, akkor érdemes gyorsan cselekedned. A babona szerint, akinek a fényképével a mai napon alszol, azzal kevesebb mint két hét múlva össze kötöd majd az életed. Nem egészen tudjuk, hogy mindez egy Brad Pitt képpel a párnánk alatt hogyan is fog megvalósulni, de egy próbát végül is megér.
  • Ha péntek 13-án felnézünk a Holdra, és kívánunk valamit, akkor a kívánságunk 13 napon belül teljesülni is fog.
  • Ha nem szeretnénk rögtön házasodni, de azért nem bánnánk, ha végre bekopogtatna az ajtónkon a nagy ő, akkor nincs más dolgunk, mint egy papírra leírni ennek a bizonyos valakinek a nevét 13-szor, és a papírt aztán folyóba dobni. Ha minden jól megy, 13 napon belül megkeres majd az illető, és természetesen rögtön szerelmet is fog vallani.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images