Hiába a tönkrement házasság, Brad Pitt sosem volt még ennyire sikeres

2020. február 11.
Hollywood ügyeletes szépfiújaként indult, mára egy érett, kiforrott színész vált belőle. Angelina Jolie-tól való válása után az egész világ azt figyelte, vajon a botrány tönkreteszi-e a karrierjét, ő azonban talpra állt és soha olyan sikereket nem ért el, mint a 2019-es díjszezonban. 30 évvel az első szerepe után végre színészként is megkapta élete első Oscar-díját.

Brad Pitt gyakorlatilag egész felnőtt életét, így szerelmi ügyeit is a kamerák kereszttüzében élte. Egy komplett galériát lehetne csak abból összeállítani, hogy a ’90-években mikor, milyen híres barátnővel az oldalán jelent meg – és hogy miként igazította saját stílusát az éppen aktuális szerelméhez. A temérdek híres kapcsolatot aztán 2000-ben egy gyors házasság követte Jennifer Anistonnal, 5 évvel később azonban a válásukon még a tinta sem száradt meg, mikor Pitt már Angelina Jolie-val tervezett közös családot. Jolie és Pitt Hollywood ikonikus párosa volt, több mint 10 évet töltöttek együtt. Ez alatt az idő alatt Brad Pitt nemcsak harmonikus családi életet élt, de a karrierje is szépen ívelt felfelé: színészként három Golden Globe és kettő Oscar-jelölést is kapott, producerként pedig nyert is egy Oscart a 12 év rabszolgaságért.

brad-pitt-oscar

Az idillinek tűnő élet azonban nem tartott örökké: Jolie 2016-ban adta be a válást, ráadásul alkohol-, és drogproblémákkal valamint gyerekbántalmazással is megvádolta a színészt. Nem túlzás azt állítani, hogy négy évvel ezelőtt a fél világ azt figyelte, hogy a Pitt botrányos magánélete vajon tönkrevágja-e az évtizedek óta töretlen karrierjét.

A karrierje azonban sértetlen maradt, sőt gyakorlatilag révbe is ért. Soha annyi jelölést nem kapott még egy szerepért, mint amennyit 2019-ben a Volt egyszer egy Hollywooddal bezsebelt, a jelölések nagy részét pedig díjra is tudta váltani. Az idei díjszezonban a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar mellett hazavihetett egy BAFTA, egy Golden Globe, egy SAG és egy Critics’ Choice-díjat is. Brad Pitt elérte a karrierje csúcsát, és ami még fontosabb, úgy tűnik, a magánéletével is megbékélt. Jolie-val való szakításuk után valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy Brad Pitt egyszer majd a zátonyra futott házasságán és a nem létező szerelmi életén fog poénkodni nézők milliói előtt. Pedig mindez megtörtént, Brad Pitt pedig nemcsak sikeresebb, de az idei díjszezonból az is kiderült, hogy emberibb, mint valaha.

A legemlékezetesebb alakítások

De barátnők, feleségek és válások ide vagy oda, Brad Pitt mégiscsak egy színész, ráadásul egy Oscar-díjas színész, akinek az elmúlt 30 évben számtalan emlékezetes alakítást köszönhettünk. A következőkben kiválogattuk személyes kedvenceinket Pitt repertoárjából és annak is utánanéztünk, hogy ezekkel a korábbi szerepekkel milyen díjakat – vagy éppen antidíjakat – tudott bezsebelni.

Interjú a vámpírral

Az 1994-es filmben rögtön két hollywoodi szépfiú is játszott, hiszen Brad Pitt mellett ott volt az (akkoriban még tényleg) sármos Tom Cruise is. Nők milliói vágytak a két jóképű vámpírra – egészen pontosan a harapásukra… A filmben ugyanis a vérszívásnak kifejezetten erotikus töltete volt.

Az már más kérdés, hogy az Interjú a vámpírral egyiküknek sem lett a legsikeresebb filmje, sőt, a két színész legrosszabb filmes páros kategóriában még egy Arany Málna-díjat is elnyert.

Hetedik

„A Hetedik nem egyszerűen egy film, hanem egy pszichológiai utazás a poklon keresztül. Nem készült ennyire sötét, rémisztő és intenzív hollywoodi film egészen Az ördögűző óta. Zsigerekig hatol az emberbe és ott is marad „- írták a filmről 1995-ben. Brad Pittnek az Interjú a vámpírral után pont kapóra jött ez a film. Meg akart ugyanis szabadulni romantikus szépfiú imázsától, amihez a műveletlen Mills nyomozó szerepe tökéletes választás volt. Magát a filmet abban az évben Oscarra is jelölték, Pitt alakítása azonban észrevétlen maradt.

12 majom

Terry Gilliam 1995-ös filmjében egy járvány pusztította el a Föld népességének kilencvenkilenc százalékát, az életben maradtaknak pedig a túléléshez mindenképpen információt kell szerezniük a gyilkos vírusról. James Cole-ra, azaz Bruce Willisre vár a feladat, hogy az időben visszautazva információt szerezzen, ám hiba csúszik a számításba: rossz időbe, rossz helyre érkezik. Hamarosan egy elmegyógyintézetben találja magát, a bolondok között ápolt zseni, Brad Pitt társaságában. A 12 majom volt az a film, amiért Pittet először jelölték Oscar-díjra és bár azt akkor még nem tudta arany szobrocskára váltani, egy Golden Globe-díjat azért hazavihetett érte.

Fotó: Getty Images