Sokat számít a kávéspohár mérete és alakja

2020. március 30.
A kapucsínót nagy, széles csészében, az erősebb, sűrűbb feketét pedig alacsony, keskeny pohárban szolgálják fel. Egy friss kutatás szerint nem pusztán esztétikai szempontok miatt van szükség arra, hogy a különböző kávétípusokat különböző bögréből fogyasszuk.

A Food Quality and Preference című szaklapban megjelent friss kutatás eredményei szerint a kávéscsésze alakja és mérete kulcsszerepet játszik abban, milyennek érzik a kávéfogyasztók az ital ízét.


A tudósok 309 személyt vontak be a kutatásba Kínából, Kolumbiából és az Egyesült Királyságból. Nyolc különböző típusú kávésbögre képét mutatták nekik, amelyeket rangsorolniuk kellett aszerint, mennyire zamatos, keserű vagy édes kávét várnak az adott csészétől. A résztvevők országtól függetlenül úgy nyilatkoztak, hogy a kisebb, keskenyebb pohárról aromásabb, keserűbb kávéra asszociáltak, míg egyetértettek abban, hogy a szélesebb csésze valószínűleg édesebb kávét rejt.

Olvastad már?

„Ez a felismerés ahhoz lehet hasznos, hogy figyelmeztesse a baristákat és a kávézók tulajdonosait: felesleges kísérletezni váratlan és meglepő tálalási ötletekkel. A különböző kávéfajtákat a jól bejáratott csészetípusokban célszerű felszolgálni, mivel a nem várt ízek elronthatják a kávéfogyasztás élményét” – javasolták a kutatók.

Olvass tovább!

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash