Így szépül a bőr a kávétól

2020. március 02.
Kávéval ébredünk – de már nem csak a csészében gőzölög a feketénk: a tükör előtt is kávé- és koffeintartalmú kozmetikumok várnak. A kávé a szépség szolgálatába szegődött, és kiderült, hogy bőrünk erős és jótékony támogatóra lelt benne.

Rabul ejt az illata, élénkít, a hozzá kapcsolódó apró rituálék, kávészünetek pedig visszavonhatatlanul a hétköznapjaink részévé váltak. Az újabb és újabb kutatásoknak köszönhetően a kávéval kapcsolatos viták száma is jelentősen csökken, az egyre szaporodó bizonyítékok ugyanis fogyasztásának számos jótékony hatását támasztják alá. Egyes tanulmányok szerint a kávéivás nem ártalmas a szív- és érrendszerre, sőt talán még támogatja is azok működését; bizonyos kutatók szerint a koffein pedig egyenesen védelmet nyújt az UV-sugarak által aktivált karcinogénekkel, vagyis rákkeltő anyagokkal szemben, és elősegíti a bőr regenerálódását is.

Mostanában pedig a kávé egy új arcát is megismerhetjük: egyre gyakrabban futhatunk bele kávékivonatokat tartalmazó szépítőszerekbe. A kávéból kinyert koffein jó hatással van bőrünkre, csökkenti a gyulladást, halványítja a szem alatti karikákat, és segít eltüntetni a narancsbőrt. A koffein mellett a kozmetikumokban a kávét és a kávésavat is előszeretettel használják, előbbi szuper antioxidáns, utóbbi pedig frissíti és ragyogóvá teszi a bőrfelszínt. Kedvenc élénkítőszerünktől így már nemcsak éberebbek leszünk, de a bőrünk is feszesebbé, simábbá és egyenletesebbé válik. Nézzük, mi mindent tehet a kávé szépségünkért.

Ezt már olvastad?

A szemkörnyék megmentője

Rohanó életmódunk, a sok stressz és a kevés alvás szem alatti táskák, karikák kialakulásához vezet. Szerencsére a kávé a szem környékének is felüdülést nyújt: vérkeringés- és anyagcsere-serkentő hatása következtében csökkennek a duzzanatok, összehúzódnak az erek, bőrnyugtató hatása révén pedig világosabbá válik a bőr. Ha kedvenc koffeintartalmú szemkörnyékápolónkat a hűtőszerkényben tartjuk, és arra is figyelünk, hogy a masszázsmozdulatokat a szemzugból kifelé haladva végezzük, még látványosabb eredményt érhetünk el.

L’Oréal Paris Revitalift Filler Renew szemkörnyékápoló krém
The Ordinary Caffeine Solution 5%
Clarins Eye Contour Gel

A cellulit réme

Hiába figyelünk az egészséges életmódra és a rendszeres mozgásra, a narancsbőr egy idő után senkit sem kímél. Egy kávéradír és egy koffeintartalmú cellulitgél kombinációja hatékony segítséget nyújthat a küzdelemben. A radírozás, a masszázs, az anyagcsere-serkentő koffein és a kollagéntermelést elősegítő kávésav közös erővel feszesítik a bőrt és csökkentik a narancsbőr kialakulásának esélyét.

Vichy Cellu Destock 5% koffeinnel
Yamuna Feszesítő gél zöldtea- és zöldkávé-kivonattal
Dazzy kávéradír

Frissítő

A kávé savtartalma segíti a bőrfelszín elhalt hámsejtjeinek leválását, és mivel serkenti a vérkeringést, frissebb, ragyogóbb bőrt remélhetünk az ilyen készítményektől. A kávé – különösen a zöld kávé – hatékony antioxidáns, így bőrünk védelmezője lehet a káros környezeti hatásokkal szemben is. Sőt, egy 2013-as kutatás kimutatta, hogy a kávé védi a bőr sejtjeit az UV-sugárzással szemben is.

The Body Shop SPA of the World Etióp zöld kávés feszesítő testkrém
Lush Cup O’coffee arc- és testpakolás
Chanel Masque Destressant Pureté Cream Mask

Szérum a hajnak

A koffeint előszeretettel használják hajhullás elleni, illetve hajdúsító ápolókban, mert erősíti a haj szerkezetét, aktiválja a növekedését, javítja a hajhagymák tápanyagellátását és fokozza a mikrokeringést.

Schwarzkopf Schauma Fito Koffein sampon
Helia-D Regenero Hajhullás elleni sampon
Vichy Dercos Aminexyl Clinical 5 hajhullás elleni kúra

Gyulladáscsökkentő

A koffein jelentős gyulladáscsökkentő és érösszehúzó hatással rendelkezik, és mivel mérsékli a bőr kivörösödését, ideális az érzékeny, rozaceás bőrre. Már 1978-ban tanulmány született arról, hogy a gyulladáscsökkentő krémekhez adott koffein fokozza a hatékonyságukat. A gyulladás gyorsítja a bőr öregedését, így az arcápolókban alkalmazott koffein egyben anti-aging hatású is.

Kiehl’s Powerful Wrinkle Reducing Creme
Bobby Brown Hydrating Face Cream
La Roche-Posay Rosaliac UV Légere anti-redness Moisturizer

Fotó: Getty Images

A cikket Fodor-Kassai Mónika írta a Marie Claire egyik korábbi lapszámába.

Olvass tovább!