Ihatunk kávét az intermittent fasting diétát követve?

2020. február 11.
A válasz röviden igen. Ám ennél azért összetettebb dolog megválaszolni, vajon megfér-e egymás mellett a reggeli böjtölés és a napindító kávénk. A dietetikusoknak jó és rossz hírei is vannak ezzel kapcsolatban.

“Lehet kávézni, ám nem tehetünk semmit sem a kávénkba. Tisztán, feketén fogyaszthatjuk, ha követjük az intermittent fasting diétát. Se cukor, se tej, se tejszín” – szögezte le Sue Ryskamp dietetikus. Ám természetesen nem a kávé az egyetlen ital, amit fogyaszthatunk a félnapos böjtön alapuló étrendben.


Csak semmi kalória
A nap böjtöléses szakaszában csupán kalóriamentes italokat fogyaszthatunk. Ez azt jelenti, hogy sima vagy ízesített vizet, édesítetlen és gyógynövény teát nyugodtan ihatjuk. Sőt, a dietetikus szerint ez különösen ajánlott is, hiszen a hidratáltság megőrzése nagyon fontos. “A diétás üdítőitalokban sincs kalória, vagy bármi másban, amit mesterséges édesítővel készítenek, ám óva intek mindenkit ezektől, ha van bennük kalória, ha nincs” – figyelmeztetett a dietetikus. A kutatások szerint ugyanis a mesterséges édesítőszer még jobban felerősíti a cukor iránti sóvárgást, ezért korántsem ideális összetevő, ha még órákat kell várnunk az evésre.

A kávé még segíthet is

Ha nehezen bírjuk a napi böjt idejét, a kávé még segítségünkre is lehet. A benne található koffein ugyanis némileg elveszi az étvágyat. Ha magas vérnyomással küzdünk, akkor viszont jobb kikérni az orvosunk véleményét arról, fogyaszthatunk-e kávét és mennyit, hogy elkerüljük a vérnyomás-értékünk kiugró megemelkedését.

Az intermittent fasting célja
Függetlenül attól, hogy számtalan variációja közül melyiket követjük – a 16 órás böjtöt, a heti öt nap böjtöt vagy a váltakozó napokon 24 órás böjtölést -, a cél ugyanaz. Korlátozva azoknak az óráknak a számát, amikor ehetünk, korlátozzuk a bevitt kalóriák mennyiségét is. Ez azt jelenti, hogy a böjttel töltött időszak alatt nem viszünk be egyetlen kalóriát sem, ez vonatkozik a folyadékra is. A kávé, tea, víz tehát bátran fogyasztható, egészen addig, míg nincs benne cukor vagy tej.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao