Hogyan tisztítsuk a szemüveget a járvány alatt?

2020. április 05.
A helyes és gyakori kézmosás alap a koronavírus-járvány miatt, ahogy azt sem győzik hangsúlyozni a szakemberek, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz. Ha azt meg is álljuk, hogy ne piszkáljuk az orrunkat, ne vakarjuk meg a viszkető állunkat, azt az ösztönös mozdulatot már sokkal nehezebb legyőzni, hogy a szemüvegünket feltoljuk. Hogyan tisztítsuk a szemüvegeket, napszemüvegeket ebben a kritikus időszakban?

Máskor az évnek ebben az időszakában az ablakpucolás a legnagyobb problémánk – mint a húsvét előtti nagytakarítás megkoronázása. Idén tavasszal viszont nem ez a legnagyobb gondunk, sokkal fontosabb más dolgok helyes tisztán tartása, például a szemüvegeké és napszemüvegeké. Gondoljunk bele, ányszor nyúlunk egy nap a szemüvegünkhöz? És mikor mostuk le utoljára?


Nem csak a mostani járványveszélyben fontos, hogy tisztán tartsuk és minden nap lemossuk a szemüvegeket és a napszemüvegeket, egyébként is célszerű lenne minden nap megtisztítani őket, hogy eltávolítsuk róluk a kórokozókat és rárakódott szennyeződést.

Mit ne tegyünk?

Mielőtt tisztáznánk, hogyan kell helyesen és hatékonyan megpucolni a szemüvegeket és napszemüvegeket, először fontos néhány szabályt leszögezni azzal kapcsolatban, hogyan ne tisztogassuk őket.
1. Ne használjuk a pólónkat! Bár puhának tűnik a pamutpóló, de a textil megsértheti a lencse felső védőrétegét.
2. Ne töröljük a lencsét azelőtt kendővel, mielőtt a port és a rárakódott zsírt vízzel vagy speciális szemüvegtisztító-oldattal eltávolítottuk volna. Ezek az apró részecskék szintén megsérthetik a lencsét, ha körbe-körbe tologatjuk őket a kendővel.

Olvastad már?

A helyes módszer

Mit tegyünk a fentiek helyett annak érdekében, hogy precízen kórokozó- és szennyeződésmentes legyen a szemüvegünk?
1. Mossuk meg és szárítsuk meg a kezünket alaposan, mielőtt nekilátnánk.
2. Langyos vízzel öblítsük le a szemüveget. Ezzel eltávolíthatjuk róla a port, a faggyút, és az egyéb rácsöppent szennyeződéseket.
3. Egészen kevés szappant cseppentsünk mindkét lencsére. Győződjünk meg róla, hogy a szappan olajmentes.
4. Gyengéden mossuk át a szappannal az egész szemüveget. Ne csak a lencséket, hanem a keretet, a szárakat is alaposan tisztítsuk meg.
5. Öblítsük le a szemüveget, ne maradjon szappanmaradék se a lencsén, se a kereten.
6. Miután lecsöpögtettük róla a vizet, tiszta, szöszmentes pamutanyaggal itassuk le a maradékot is a szemüvegünkről.

A szappan a vírus ellensége

A szappanos víz segít eltávolítani a kórokozókat, köztük a világjárványt okozó Covid-19 vírust is, amely érzékeny a zsíroldó hatású szerekre, így a szappanra és a mosogatószerre is. Ha még jobban biztosra akarunk menni, spriccelhetünk egy kis fertőtlenítő spray-t puha textilre, majd ezzel is áttörölhetjük a keretet. Ám arra ügyeljünk, hogy az alkohol a szemüveg lencséjét sem kíméli, így inkább azokra a területeire koncentráljunk a szemüvegnek, amelyet gyakran megérintünk: ilyenek a szárak vagy az orrnál található híd.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash