15 másodperces nyújtás a görnyedés ellen

2020. április 16.
Életmentő gyakorlat a home office-ban megfáradt és begörcsölt váll- és nyakizmoknak. Ráadásul pár másodpercre kell csak megszakítnai a laptop előtt görnyedést.

Jól jöhet az irodába való visszatérés után is, ha megjegyezzük magunknak ezt az egyszerű mozdulatot, mivel a nyak- és vállfájás nem csak a home office-ban sújthat le ránk. Bár nagyobb eséllyel érzünk görcsös fájdalmat a hátunkban és a válltájékon most, mint az átlagos hétköznapokon, mivel általában nem dolgozunk a kanapénkon fekve, vagy más, kényelmes(nek gondolt) alkalmatosságon.

A régi, jól bevált nyújtás azonban segíthet, hogy az elmacskásodott vállizmoknak azonnali enyhülést nyújtsunk. Egy oregoni kiropraktőr, Chris Cooper osztotta meg közösségi oldalán azt a videót, amelyben megmutatja azt a mozdulatot, amelyet 15 másodpercig megtartva sokat javíthatunk a tartásunkon, függetlenül a körülményeinktől.

1. Üljünk le, vagy maradjunk ülve.
2. Szorítsuk a felkarunkat a törzsünkhöz, majd emeljük fel a tenyerünket magunk elé, derékszögig behajlítva könyökünket.
3. Fordítsuk ki oldalra a tenyerünket, amennyire csak bírjuk.
4. Az állunkat húzzuk vissza a torkunk felé, amíg azt érezzük, hogy tokánk lett.
5. Húzzuk lefelé a könyökünket, szorosan tartva a törzs mellett a felkart, a könyököt pedig hajlítva. Érezzük, hogy a lapockák közelítenek egymáshoz.
6. Maradjunk így 15 másodpercig.

Rögtön érezhető az egyszerű nyújtás hatása. Az erős megfeszítés után – az izmokat ellazítva – , a görnyedt testtartás hatására kényszertartásba merevedett izmok is oldódnak. Naponta többször végezzük ezt a gyakorlatot, amikor csak szükségét érezzük.

Olvastad már?

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash