A forró kádfürdő jót tesz a szívnek

2020. április 25.
A legfrissebb kutatások szerint sokkal több jótékony hatása van a forró fürdőnek annál a nem elhanyagolható ténynél, hogy kellemesen ellazít. Ha minden nap megmártózunk meleg vízben, csökkenthetjük például a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A zuhanyzással ellentétben a kádfürdőzésnek számos előnyös fizikai és lelki hatása van. Többek között csökkenti a stresszt, a fájdalmat, javítja a közérzetet. A legfrissebb kutatások azonban még ezeknél is fontosabb pozitív tulajdonságát fedezték fel a rendszeres forró fürdőzésnek. A meleg víz ugyanis a tudósok szerint segít megőrizni a szív egészségét, jó hatással van a vérkeringésre és az erek működésére. A tanulmány során egészen pontosan úgy találták, hogy minél gyakrabban vett valaki meleg fürdőt, annál kisebb eséllyel alakultak ki nála szívproblémák.


A kádfürdő a legnépszerűbb

A japán kutatásban több mint harmincezer, 40 és 59 év közötti személyt vizsgáltak, akiknél nem mutattak ki korábban soha szív- és érrendszeri problémákat vagy rákos megbetegedést. A résztvevők nagy része (72 százalék) úgy nyilatkozott, hogy szinte minden nap kádfürdőznek, míg 22 százalékuk csupán hetente háromszor, négyszer. A maradék hat százalék kevesebb mint két alkalommal ejtőzött a kádjában, helyette inkább a zuhanyzást választották.

Minél gyakrabban, annál jobb

A kutatók közel húsz éven át, 1990-től 2009-ig figyelték meg az alanyok általános egészségi állapotát. Ezidő alatt 2097 esetben regisztrálták szív- és érrendszeri betegség kialakulását az alanyoknál, 1769 résztvevő esett át stroke-on, és ötvenhárman hunytak el hirtelen szívmegállás miatt.

Olvastad már?

Amikor a tudósok kiiktatták a vizsgálatból a különböző társadalmi és környezeti tényezőket, úgy találták, hogy a heti egy-két kádfürdővel szemben a napi forró fürdő körülbelül 28 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a stroke esélyét pedig 26 százalékkal csökkenti.

Számít a hőmérséklet

Nagyon fontos viszont a víz hőmérséklete. A közepesen meleg vízzel szemben a forró fürdő 35 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek esélyét. Ám nem árt az óvatosság, mert a túl forró víz viszont amellett, hogy égési sérüléseket okozhat, akár szédülést, ájulást is kiválthat.


A meleg fürdő azért lehet ilyen jótékony hatással a szív- és érrendszerre, mert megemeli a test hőmérsékletet, ennek hatására pedig az erek kitágulnak, és javul a véráramlás. Sok tekintetben hasonlítanak ezek a jótékony hatások a testmozgás hatásmechanizmusára, így ha nem vagyunk a kádfürdő hívei, akkor sem kell kétségbe esni. Némi kardioedzéssel ugyanúgy sokat tehetünk a szívünkért.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash