Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartod, nem fogsz meghízni a karantén alatt

2020. május 11.
Sokadik hete már, hogy feje tetejére állt a világunk. Megváltoztak a mindennapjaink, vásárlási és étkezési szokásaink, szabadidős tevékenységeink, és talán kicsit mi magunk is. Egyvalami azonban úgy tűnik, állandó: továbbra is szeretnénk formában maradni. Ebben segít nekünk hasznos tippekkel és trükkökkel Holp Rita táplálkozási tanácsadó és személyi edző.

Úgy tűnik, a körülmények ellenünk dolgoznak. Bezártak az edzőtermek, nem járhatunk a kedvenc oktatóinkhoz, hiányoznak az edzőtársak, nincs aki megmondja, milyen gyakorlatokból és hány ismétlést végezzünk. De van Netflix, telepakolt hűtőszekrény, és a szokásosnál is több időnk bezárva a négy fal közé.

Sokunk számára a változások érzelmi megpróbáltatásokkal is járnak, hiszen nem mindenkinek olyan egyszerű alkalmazkodni ehhez az új helyzethez. Hagyjuk az egészet, és lesz, ami lesz? Én inkább arra biztatlak, hogy vedd kezedbe az irányítást!

Te döntesz

Először is, egyedül a te döntésed, hogy mit csinálsz a saját testeddel. Ha szeretnél tudatosan kimenőt adni magadnak és ideiglenesen felfüggeszteni a „tökéletes” alakért való küzdelmet, ez teljes mértékig jogodban áll. Senki nem fogja megkérdőjelezni, ha egy globális járvány közepén nem a kinézeted az elsődleges szempont számodra. Ha a körülményeid vagy az aktuális lelkiállapotod nem teszi lehetővé, hogy ez előnyt élvezzen, akkor próbáld meg ezt elfogadni, újraértékelni a fontossági sorrendet, és elengedni az ebből adódó stresszt. Ugyanis annak semmi értelme, hogy marcangold önmagad, amiért egy újabb nap telt el edzés nélkül, mikor minden perced be volt táblázva.

egeszseges-etel-karanten

Hasonlóképp sokunknak okozhat aggodalmat, hogy mi lesz az eddig elért eredményeinkkel, ha most nem áll rendelkezésünkre olyan felszerelés amivel folytatni tudnánk korábbi edzésprogramunkat. Szeretnélek megnyugtatni, továbbra is rengeteget tehetsz azért, hogy fenntarthasd, amiért keményen megdolgoztál. De arra is használhatod ezt az időszakot, hogy kipróbálj valami teljesen újat, hiszen a körülmények is rendkívüliek. Ha eltökélted magad, hogy a karantén alatt is formában maradsz, akkor is van két lehetőséged: diétázol, vagy tartod a súlyodat. A karantén nem feltétlenül mindenkinek a legideálisabb időpont arra, hogy most kezdjen fogyókúrába, ugyanakkor tartani a súlyunkat sokkal egyszerűbb.

Bármelyiket is választod, érdemes figyelembe venned a következő szempontokat:

  • Ha megváltozott a napi rutinod, nagy valószínűséggel változott az aktivitásod is

Ide tartozhat például, hogy ha otthonról kezdtél dolgozni, akkor megspórolhatod a reggeli készülődés egy részét, illetve a munkába járást is. Továbbá az íróasztalodtól a konyháig lehet, hogy csak kb. öt lépést kell megtegyél, míg az irodában egy fél emeleten kellett keresztülsétálj minden alkalommal, amikor egy kávéra vágytál. Ugyanígy, ha hetente csak egyszer mész bevásárolni (hogy felelősségteljes felnőttként lecsökkentsd az otthonodon kívül töltött órák számát), akaratodon kívül lecsökkentheted az átlagos napi energiafelhasználásodat is.

Olvastad már?

  • Az étvágyunk nem feltétlenül azonnal követi az energiaigényünk változását

Ez annyit jelent, hogy a szervezetünk ideális esetben egyensúlyban van, vagyis az energiabevitelünk megegyezik az energiaigényünkkel, így a súlyunk nem változik. Azonban ha lecsökken az energiaigényünk (például mivel kevesebbet mozgunk), attól még az étvágyunk nem feltétlenül csökken azonos mértékben, így az energiabevitelünk (amennyit a nap során eszünk) a korábbi szinten maradhat, amely súlygyarapodáshoz vezethet.

  • A karantén mentális/érzelmi hatása eltérő lehet különböző emberek esetében

Míg vannak, akik jól kezelik az új helyzetet, sokak számára nehéz lehet megbirkózni vele. Így nem ritka, hogy akár stressz, vagy szomorúság, düh, illetve egyéb más erős érzelem, vagy akár unalom hatására megnő az energiabevitelünk, amely párosítva még akár a korábbival azonos aktivitással is, szintén hízásba torkollhat.

Mit tehetsz?

Próbáld meg elkerülni az inaktivitást, akár a szokásostól eltérő módszereken keresztül is:

  • Telefonhívások közben sétálj fel-alá a lakásban – hidd el, ez is számít
  • Ha be kell járj munkába, tudsz egy buszmegállónyit inkább gyalogolni?
  • Mikor vásárolni mész, van alkalmad messzebb parkolni az autóval?
  • Délutáni tévézés helyett tudsz egy kicsit kertészkedni / takarítani?
  • Péntek esti Skype-os iszogatás helyett vagy után nem akarod inkább felhangosítani a Spotify-t, és a kedvenc zenéidre táncolni?
  • A tévé előtt elalvás helyett, miért ne csábítanád be inkább a párod a hálószobába?

Csökkentsd az energiabeviteledet, hogy ne haladja meg a szükségleteidet:

  • A fehérjedús fogások növelik a teltségérzetet, és izmaink megtartásában is fontos szerepük van.
  • Fogyassz magas rosttartalmú élelmiszereket (pl. zöldségfélék és teljes kiőrlésű gabonák) az emésztőrendszered egészsége és a jóllakottság fenntartása érdekében!
  • Csökkentsd az adagok méretét!
  • Figyelj oda tested jelzéseire, hogy tudd, mikor kezdesz tele lenni!
  • Ne tartsd szem előtt az energiadús snackeket.
  • Próbáld meg elkerülni az evést, amikor valami mást csinálsz (pl. tévézés közben)

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images
Szerző: Holp Rita