A fugu lesz az új hygge 2020-ban

2020. május 31.
Először volt a hygge, az otthonosság dán filozófiája. Nem sokkal ezután jött a niksen, amikor a hollandok megtanították nekünk, milyen jó a semmittevés. Lehet még új a nap alatt 2020-ban? Úgy tűnik, igen! Egyre többen ismerik meg a fugut, azt a kínai kultúrtrendet, amit jobban szemügyre véve kiderül, már eddig is követtünk.

Kevésbé filozófia, inkább gyakorlat, de leginkább rövid meghatározása annak a trendnek, ahogy a milleniálok újraélik a történelmi tradíciókat.

Kínában drasztikusabb

Míg Kínában már egy ideje fugunak nevezik az új életmódot, a nyugati világban még alapvetően ismeretlen. Ha a fugu kerül szóba, vagy rákeresünk, szinte kivétel nélkül a halálos japán ínyencség ugrik fel. Kínában viszont arra használják a fugu kifejezést, amikor a milleniálok (azaz a most 18–34 éves fiatalok) elhagyják a várost és vidékre költöznek, drága autóikat öszvérre cserélik, a kézzel pörkölt kávét pedig olyan ételekre, amelyeket maguk termesztenek hagyományos módszerekkel.

Nem kell azonban ennyire szélsőségesnek lenni. Az ugyanúgy a fugu életfilozófiába tartozik, amikor konyhakertet nevelünk és a maradékokat is felhasználjuk. Ez persze nem Kínából ered, ám a koronavírus-járvány alatt valószínűleg mindannyian felfedeztük a fugut a magunk módján.

Fugu az életünkben

A legtöbben persze nem adjuk fel a városi életünket, hogy tanyára költözzünk és önfenntartó otthont alakítsunk ki. Ám különösen a karantén alatt vált nyilvánvalóvá, hogy igenis szükségünk van a régimódi tevékenységekre.

View this post on Instagram

Czwartek to kolejny dzień fajnych wyzwań w moim kalendarzu 🧡. • #fallowzpasją u @wlasart chce wam przedstawić dwa konta które obserwuję i cenie! Wjedziemy dziś w branżę doskonalenia naszych Instagramów, biznesów i takich takich 😁. • @lokataglowa Monika robi najlepsze karuzele na IG, ponad to jest specjalistką od social mediów, a jej wieloletnie doświadczenie w branży sprawia, że kontent którym się dzieli jest na najwyższym poziomie! Zobaczcie koniecznie 🧡 i sprawdźcie się w jednym z jej quizów o Insta 😎. • @kobiecastronabiznesu u Karoliny nauczycie się jak zacząć w newslettera, jak napisać ebooka oraz jak ogarnąć swój biznes! Koniecznie odwiedźcie jej bloga, a jak tylko wróci ze swoimi lajwami tutaj, sami się przekonać jak wiele daje nam ta babka 😁! • Teraz wy polećcie mi w komentarzach ulubiony profil na który lubicie zaglądać ☺️👇👇👇 • #wyzwanie #haft #haftowanie #rękodzieło_pl #rękodzieło #ręcznierobione #recznierobione #embroiderydesign #embroidererofinstagram #embroideryartist #needlecraft #stitchersofinstagram #stitchart #instastitch #needleart #onthebad #needlework #wspieramypolskiemarki #handmadeembroidery #onthebad_project #instaembroidery #needlepainting #needleandthread #kreatywnie #flatlaypoland #embroiderylettering #selfportraitphotography #selfportraits #flatlaystyle

A post shared by Kamila🧡Haftuję i uczę hafty (@haftowababa) on

Fugu az életünkben a fűszernövények nevelgetése a balkonon, a kovászról való gondoskodás. De az is ide tartozik, amikor saját magunknak kötünk vagy varrunk ruhákat például. A közös vonás ezekben a tevékenységekben, hogy mindegyik a technológia előtti gyökerekhez nyúl vissza. Bár van abban némi irónia, hogy ezeket a tevékenységeket általában kiposztoljuk a közösségi oldalakra.

Miért lett népszerű?

Azért hódíthat meg egyre több embert a fugu, mert a két kezünkkel végzett tevékenységek segítenek sokkal tudatosabb életet élni, amelyben megtalálhatjuk az elégedettséget. Már a klímaválság is határozottan a fugu irányába mozdította el az embereket, amelyet a koronavírus-járvány csak erősített. A rengeteg fenyegető külső tényezőt, amelyeket nem befolyásolhatunk, muszáj ellensúlyoznunk olyan tevékenységekkel, amelyekben egyrészt örömet találunk, másrészt megvan az a tudatunk közben, hogy valami olyat teszünk, amellyel nem ártunk a bolygónknak. Bár a nyugati milleniál fugu mérföldekre van a kínai eredetitől, úgy tűnik, mindannyian ugyanarra vágyunk: egyszerűbb, boldogabb életre.

Olvass tovább!

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash