8 lépés, amivel egy kis hyggét vihetünk a konyhába

2020. március 06. |

Nem kellenek nagy változtatások, hogy vigyünk egy kis hyggét a konyhánkba. A friss, időtlen látvány, ami az apró alakítások után fogad majd, a kedvenc helyiségünkké teheti az ebédlőt és a konyhát, feltéve, hogy eddig nem volt az.

A konyha kifejezetten funkcionális helyisége otthonunknak, így anélkül kell átrendeznünk és felfrissítenünk, hogy sérülnének az ételkészítéshez, sütéshez rendelkezésre álló felületek és területek. A dán életfilozófia, a hygge segítségével azonban egyszerűen és könnyedén tehetjük otthonossá, letisztulttá, ugyanakkor időtlenné a konyhánkat.


1. Kerámiák minden mennyiségben. A kézzel készített kerámiáknál kevés hyggébb dolog létezik, talán csak a lenvászon konyharuha és -terítő. Fedezzük fel a lakóhelyünk tehetséges fiatal keramikusait, így nemcsak gyönyörű, egyedi edényekkel gazdagodhatunk, de a tudattal is, hogy támogatjuk a kortárs művészeket.

2. Patinás csapok. Csodás látvány a pult fényes, sima felülete, ám ha a csap krómozott hidegségét is hozzáadjuk, könnyen válik steril hangulatúvá a konyha. Ha rézszínű vagy patinás csapot választunk, remekül ellensúlyozhatjuk ezt a rideg érzetet, és máris a hygge barátságos légköre fogad.

Olvastad már?

Hygge - Egyszerű boldogság otthonunkban

Hygge - Egyszerű boldogság otthonunkban

Azért is szeretnék egy kicsit erről a kimondhatatlan nevű életérzésről és stílusról írni, mert tényleg közel áll hozzám, és szerintem sokatokhoz is (

3. Elő a deszkákkal! Ha körülnézünk a skandináv konyhákban, észrevehetjük, hogy a vágódeszkák sosem a szekrényben pihennek, hanem a pult sarkába állítva várakoznak, vagy egymásra halmozva tárolják őket. Ezzel azonnal melegebb, otthonosabb hangulata lesz a helyiségnek, amelyet tovább fokozhatunk, ha fűszernövényeket és pléh tárolóedényeket is helyezünk el itt-ott a konyhánkban.

4. Vidéki báj a városban is. Kevés impozánsabb látvány van egy igazi svéd faasztalnál. Hívogató látvány, ám roppant nehéz beszerezni, és a helyigénye is elég nagy. Ha faszékeket, rusztikus padot, lócát állítunk az étkezőbe, legalább olyan hygge hangulatú lesz a helyiség, mint egy hatalmas faasztallal.

5. Lenvászon szerelem. Ódákat lehetne zengeni a lenvászonhoz, nemcsak gyönyörű, de fenntartható anyag is, amelynél nincs praktikusabb és szebb, ha hygge konyhát szeretnénk: kötények, konyharuhák, terítők és textilszalvéták tökéletes anyaga.


6. Függőlámpa skandináv módra. Ha a plafonlámpák helyett egy lendülettel függőlámpát helyezünk a konyhába, döbbenetes átalakuláson megy keresztül a helyiség. Megváltoznak a fények, a látvány, minden sokkal barátságosabb, hívogatóbb és otthonosabb lesz.

7. A báránybőr puhasága. Az étkező székeinek gyapjúval vagy irhával adhatunk plusz puhaságot és lágyságot. Nemcsak az érzet, de a látvány is olyan lesz, mintha Dániában lennénk.

8. Ne feledjük a képeket! Képekkel, printekkel és poszterekkel még jobban magunkévá alakíthatjuk bármelyik helyiséget, így a konyhát is. Helyezzünk el inspiráló, tematikus alkotásokat, hiszen hygge környezetben még a mosogatás is jobban megy. 

Olvass tovább!


Forrás: My Scandinavian Home
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?