8 lépés, amivel egy kis hyggét vihetünk a konyhába

2020. március 06.
Nem kellenek nagy változtatások, hogy vigyünk egy kis hyggét a konyhánkba. A friss, időtlen látvány, ami az apró alakítások után fogad majd, a kedvenc helyiségünkké teheti az ebédlőt és a konyhát, feltéve, hogy eddig nem volt az.

A konyha kifejezetten funkcionális helyisége otthonunknak, így anélkül kell átrendeznünk és felfrissítenünk, hogy sérülnének az ételkészítéshez, sütéshez rendelkezésre álló felületek és területek. A dán életfilozófia, a hygge segítségével azonban egyszerűen és könnyedén tehetjük otthonossá, letisztulttá, ugyanakkor időtlenné a konyhánkat.


1. Kerámiák minden mennyiségben. A kézzel készített kerámiáknál kevés hyggébb dolog létezik, talán csak a lenvászon konyharuha és -terítő. Fedezzük fel a lakóhelyünk tehetséges fiatal keramikusait, így nemcsak gyönyörű, egyedi edényekkel gazdagodhatunk, de a tudattal is, hogy támogatjuk a kortárs művészeket.

2. Patinás csapok. Csodás látvány a pult fényes, sima felülete, ám ha a csap krómozott hidegségét is hozzáadjuk, könnyen válik steril hangulatúvá a konyha. Ha rézszínű vagy patinás csapot választunk, remekül ellensúlyozhatjuk ezt a rideg érzetet, és máris a hygge barátságos légköre fogad.

Olvastad már?

3. Elő a deszkákkal! Ha körülnézünk a skandináv konyhákban, észrevehetjük, hogy a vágódeszkák sosem a szekrényben pihennek, hanem a pult sarkába állítva várakoznak, vagy egymásra halmozva tárolják őket. Ezzel azonnal melegebb, otthonosabb hangulata lesz a helyiségnek, amelyet tovább fokozhatunk, ha fűszernövényeket és pléh tárolóedényeket is helyezünk el itt-ott a konyhánkban.

4. Vidéki báj a városban is. Kevés impozánsabb látvány van egy igazi svéd faasztalnál. Hívogató látvány, ám roppant nehéz beszerezni, és a helyigénye is elég nagy. Ha faszékeket, rusztikus padot, lócát állítunk az étkezőbe, legalább olyan hygge hangulatú lesz a helyiség, mint egy hatalmas faasztallal.

5. Lenvászon szerelem. Ódákat lehetne zengeni a lenvászonhoz, nemcsak gyönyörű, de fenntartható anyag is, amelynél nincs praktikusabb és szebb, ha hygge konyhát szeretnénk: kötények, konyharuhák, terítők és textilszalvéták tökéletes anyaga.


6. Függőlámpa skandináv módra. Ha a plafonlámpák helyett egy lendülettel függőlámpát helyezünk a konyhába, döbbenetes átalakuláson megy keresztül a helyiség. Megváltoznak a fények, a látvány, minden sokkal barátságosabb, hívogatóbb és otthonosabb lesz.

7. A báránybőr puhasága. Az étkező székeinek gyapjúval vagy irhával adhatunk plusz puhaságot és lágyságot. Nemcsak az érzet, de a látvány is olyan lesz, mintha Dániában lennénk.

8. Ne feledjük a képeket! Képekkel, printekkel és poszterekkel még jobban magunkévá alakíthatjuk bármelyik helyiséget, így a konyhát is. Helyezzünk el inspiráló, tematikus alkotásokat, hiszen hygge környezetben még a mosogatás is jobban megy. 

Olvass tovább!


Forrás: My Scandinavian Home
Fotó: Unsplash