Dobjuk fel az otthonunkat vásárlás nélkül!

2020. május 02.
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a lakásunkat csak úgy tehetjük szebbé, ha lecserélünk bizonyos tárgyakat vagy veszünk új dekorációs elemeket. A lakberendezők szerint viszont semmi szükség rá, hogy új dolgokba ruházzunk be. Számos módja van otthonunk megszépítésének úgy is, ha csak abból gazdálkodunk, amink már így is, úgy is megvan otthon.

Nem kell vagyonokat költenünk rá, ha szebbé szeretnénk tenni az otthonunkat. A dolgot amúgy is megnehezíti a jelenlegi karanténhelyzet. Mit tanácsolnak a lakberendezők? Hogyan dobhatjuk fel a lakást anélkül, hogy kimozdulnánk vagy vennénk bármit?

1. A lomtalanítás csodát tesz

„Nézzünk körül például az ebédlőnkben. Tele van az asztal teteje levelekkel, félbehagyott barkácsprojektekkel?” – tette fel a kérdést Javier Fernandez lakberendező, aki szerint keresve se találnánk jobb alkalmat arra, hogy áttekintsük és rendszerezzük életünk tereit.


2. Mélytisztítás a szőnyegeknek

Ha minden héten kiporszívózzuk a szőnyegeinket, akkor is meglepően látványos javulást tapasztalhatunk, ha évente egyszer alaposan kisikáljuk őket. „Ne rettenjünk vissza tőle, hogy bepiszkoljuk a kezünket, súroljuk végig a szőnyegeinket. Teljesen felfrissül az otthonunk tőle, ha a szőnyegek megújulnak” – javasolta Courtney Turk lakberendező.

3. Tárgyak átlényegülése

Miután mindenhonnan eltávolítottuk a lomokat és szép, tiszta felületeket hoztunk létre, gondolkozzunk el a tárgyaink funkcióján. Ehhez sem kell új dolgokat beszereznünk. Hol tesszük le a kulcsainkat? Ehhez például tökéletes és dekoratív egy rusztikus kerámiatálka, amire a konyhában már nincs szükségünk.

Olvastad már?

4. Rend a lelke a könyvespolcnak

Nem is gondolnánk, milyen sokat jelent, ha a könyvespolcunkat átszervezzük. Természetesen nem muszáj színek szerint elrendeznünk a köteteket, viszont jelentősen javít a látványon, ha apróságokkal, régi szuvenírekkel választjuk el egymástól a különböző szegmenseket. A lényeg, hogy legyen tér a könyvek között, ne tömjük tele teljesen a polcokat.

5. Helyezzük át a bútorokat

„Nem új bútorok kellene, csupán új nézőpont” – hívta fel rá a figyelmet a lakberendező. Ha megfigyeljük a szobákat, észrevehetjük, milyen lehetőségek rejlenek a már meglévő bútorainkban, hogyan használhatjuk ki még jobban a természetes fényt és rakodófelületeket.


6. Párnák mindenütt

Könnyű mozgatni a díszpárnákat, ráadásul egyszerűen új személyiséget adhatunk velük egy-egy helyiségnek. Tüntessük el a kanapéról őket, cseréljük át a hálószobai párnákkal, húzzunk mindegyikre fehér huzatot. A lehetőségek sora végtelen, így a variációs lehetőségek is. Az eredmény csak a mi ízlésünktől és fantáziánktól függ.

 

7. Rejtsük el a kábeleket

Tipikusan olyan feladat a kábelek rendszerezése és elrejtése, ami elég pepecselős és macerás dolog ahhoz, hogy a végtelenségig halogassuk. Szánjunk rá egy délelőttöt, tegyük láthatatlanná a számítógép kábeleit, a telefontöltők vezetékeit. Bár nagy változást nem látunk majd az előzményhez képest, azt viszont határozottan érzékelhetjük, hogy sokkal nagyobb a rend a szobákban

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash