Soha ne tisztítsuk klóros fertőtlenítővel a jógamatracot!

2020. június 12.
Több okból sem előnyös a klóros tisztítószerek alkalmazása a jógamatracon. Ám muszáj rendszeresen fertőtleníteni a matracot, hiszen nemcsak a bőrünkről, hanem a talajról is rákerülnek a szennyeződések. Mit használjunk a fertőtlenítőszeres kendők és spray-k helyett?

Az egyik legnagyobb különbség az otthoni gyakorlás és a jógastúdió között azon kívül, hogy utóbbiban egy oktató segítségével gyakorolhatunk, a jógamatrac tisztításának gyakorisága. Míg otthon általában úgy csavarjuk fel a matracunkat, hogy a tisztítást nagyvonalúan elhagyjuk, a jógastúdióban minden óra után áttörlik azokat.

Ha azt szeretnénk, hogy igazán tiszta legyen a jógamatracunk, két lépcsőben kell megtisztítanunk. Mindkettőnek megvan a maga funkciója, így nem érdemes elhagyni egyiket sem.

1. Fertőtlenítés

Hogy elpusztítsuk a gombákat, baktériumokat és más kórokozókat – köztük a lábgombát, szemölcsöt és ótvart okozó baktériumot, amelyek mind a matracunkon lakhatnak –, először fertőtlenítenünk kell a matrac felületét. A jógastúdióban ehhez általában egy ecet és teafaolaj keverékéből álló folyadékot használnak. Ezt otthon is könnyen elkészíthetjük. Töltsünk meg egy szórófejes üveget félig vízzel, öntsünk hozzá ugyanennyi ecetet és egy jó adag teafaolajat. Ezzel a jógamatrac mindkét oldalát fújjuk be, és töröljük át minden használat után, de legalább hetente egyszer, ha csak mi használjuk a matracot. Ha magunkkal visszük a jógastúdióba, használat előtt és után is mossuk le a keverékkel.

2. Tisztítás

A fertőtlenítés után jöhet az izzadtság, a por és a bőrmaradványok eltávolítása a matracról, vagyis a tényleges tisztítás. Ehhez használhatunk a kézmosáshoz hasonlóan szappant és vizet alapos áttörléssel, ám egy valamitől nem árt tartózkodni: a klóros tisztítószerektől. Ne töröljük át vegyszeres tisztítókendővel se a jógamatracot!

Mivel ezek akkor hatnak csak igazán, ha bizonyos ideig nedvesen a felületen maradnak, így rengeteg fertőtlenítőszer kellene hozzá, a törlőkendőkből pedig nem is lehet annyit használni, mivel nem tartalmaznak elegendő nedvességet ehhez. Egyrészt ennyi klór károsíthatja a matrac anyagát is, másrészt ha rajta marad a klóros tiszítószer a felületen, később gyakorlás során irritálhatja a bőrünket.

Olvastad már?

Forrás: Women’s Health
Fotó: Unsplash