A bélbaktériumok még az ereinkre is hatással vannak

2020. június 15.
Úgy tűnik, egyre több egészségügyi problémáról derül ki, hogy a bélbaktériumaink állapota nagyobb hatással van rájuk, mint eddig a tudósok sejtették. Egy friss kutatás most azt mutatta ki, hogy a stroke-kal kapcsolatos agyi érproblémák gyökere is a bélflóránkig nyúlhat.

A Chicagói Egyetem kutatói jöttek rá, hogy a törékeny agyi ereken található rendellenes csomók, amelyeket üreges angiómának neveznek, sokkal gyakoribbak az emberek bélflórájának bizonyos összetétele esetén. Ezek az érelváltozások azért veszélyesek, mert a vér áramlásának megváltozását okozzák az erekben, így vérrög okozta stroke-hoz, fejfájáshoz és görcsökhöz vezethetnek. A kezelése ezeknek a csomóknak jelenleg sebészi beavatkozást igényel – ha az orvos úgy ítéli meg, hogy az operáció biztonságosan végrehajtható.

A korábbi kutatások már egereknél is kimutattak kapcsolatot az érelváltozások és a bélbaktériumok között, ám ez az első olyan nagyobb számú résztvevővel végzett tanulmány, amely embereknél is kimutatta ezt az összefüggést.

A tudósok több mint száz ember székletmintáját vizsgálták meg, és úgy találták, hogy azoknak a betegeknek a mintájában több úgynevezett Gram-negatív baktérium található, akik az agyi érelváltozással küzdenek, míg a kontrollcsoportnak, tehát azoknak, akiknek nincsenek angiómák az agyi ereiken, inkább több Gram-pozitív baktérium található a mintájában, nemtől és kortól függetlenül. 

Emellett a kutatók azt is megfigyelték, hogy a stroke-ot okozó agyi érelváltozással élők székletében több olyan baktérium található, amelyek úgynevezett lipopoliszacharidot, egy gyulladást okozó vegyületet termelnek, ami szintén növeli a stroke kialakulásának kockázatát.

Korábbi tanulmányok már azt is kimutatták, hogy bizonyos bélbaktériumok hajlamosíthatnak a betegség agresszívabb formájára, így ezzel a friss kutatással kiegészülve egyre több tény mutat arra, hogy a bélbaktériumok nagyobb hatással vannak a szervezetünkben zajló olyan folyamatokra is, amelyekről korábban nem is gondoltuk, hogy kapcsolatba hozhatók lennének az emésztőrendszerünkkel.

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Getty Images