A bélbaktériumok doppingolhatják a sikeres sportolókat

2019. július 30.
Az állóképességi sportot űzőknek nemcsak kitartóbbak az izmaik és erősebb a szívük, mint az átlagembernek, de egy speciális bélbaktérium is megtalálható a szervezetükben. Az új tanulmány szerint ez a baktérium javítja a teljesítményüket is.

A maratoni futók és más, nagy állóképességet igénylő sportot űzők szervezetében állítólag nagyobb számban van jelen a Veillonella nevű bélbaktérium. A mennyiségbeli különbség különösen egy-egy verseny után kimutatható a sportolók és a pihent emberek között. Ami még érdekesebb, hogy a kutatók elkülönítették a bélbaktériumot egy maratoni futó mintájából, majd bejuttatták egy egér szervezetébe. Az egeret mókuskeréken futtatták, és jól kimutatható, 13 százalékos teljesítménynövekedést tapasztaltak nála.
Felfalja a tejsavat
A bostoni Joslin Diabetes Center kutatói úgy találták, hogy a Veillonella felfalja a tejsavat, melyet az izmok termelnek testmozgás közben. Ráadásul a baktérium termel egy propionát nevű vegyületet is, ami javíthatja a sportolók teljesítményét. “A kutatási eredmények alapján olyan probiotikus tálplálékkiegészítőket lehet majd készíteni, melyek segíthetnek a hétköznapi embereknek, hogy képesek legyenek rendszeresen mozogni, így megvédeni szervezetüket az olyan krónikus betegségektől, mint például a diabétesz” – mondta Aleksander Kostic, a kutatás vezetője.

A kitartás a bélrendszerben lakik
A kutatások alapján a Veillonella relatíve ritkának mondható a bélbaktériumok között, hiszen nagyon kevés olyan baktérium létezik, amelyik tejsavat használ fel energiaforrásként. A mozgás során termelődő tejsav a vérből jut át a belekbe, ahol a jótékony baktérium táplálékként használja, és emésztésének melléktermékeként keletkezik a teljesítményt növelő propionát. A kutatók feltételezése szerint a sportolók szimbiózisban léteznek a Veillonellával: a magasabb tejsavszint serkenti a baktériumokat a bélben a szaporodásra, a több baktérium pedig növeli a teljesítményt, aminek hatására tovább nő a tejsav mennyisége a vérben. “Egy pozitív spirál alakul ki mozgás közben. A szervezet termel valamit, ami jó a mikróbáknak, cserébe a mikrobák is létrehoznak valamit, ami jó a szervezetnek” – magyarázta a kutatás vezetője.

Forrás: Live Science
Fotó: Unsplash