A tökéletes svéd nyári napforduló 5 kelléke

2020. június 21.
A nyári napforduló majdnem olyan fontos ünnep Svédországban, mint a karácsony. Hogyan rendezhetünk magunknak otthon mi is tökéletes, skandináv hangulató Midsommart?

Június 20. az egyik legfontosabb nap Svédország életében minden évben. A nyári napforduló különleges helyet foglal el a skandináv néphagyományok között, amelyhez szép és kedves szokások kapcsolódnak.

A Midsommart, vagyis a nyári napfordulót általában a szabadban ünneplik az 1500-as évek óta, ám idén a hagyományos tánc a mezőn valószínűleg elmarad. Ám a többi szép és kedves szokást akár otthon is megvalósíthatjuk. Már csak az időjárásnak kell kedvezően alakulnia, és minden adott lesz a tökéletes napfordulós kerti partihoz. 

1. Midsommarkrans, azaz virágkoszorú

A nyári napfordulóról először a kézzel font virágkoszorú jut eszébe az embernek. A hagyományok szerint kézzel fonják a koszorút a legszebb vadvirágokból. Az igazi szépségét ezeknek a koszorúknak a tökéletlenségük adja, hiszen nincs szebb, mint amit a két kezünk alkot.

2. Egyszerű teríték

A nyári napforduló terített asztala rusztikus, és egyértelműen a kevesebb több elve uralja. Vadvirágok, gyertyák díszítik az egyszerű fogások mellett, és mindenkinek jut hely mellette.

3. Frissítő italok

A limonádé nem is lenne igazán svéd, ha nem lenne benne egy kis bodzavirág. Emellett uborkát és citromot tehetünk még bele, hogy igazán frissítő legyen, ha az időjárás is kegyes a Midsommarhoz, és igazi nyári meleg kerekedik. Emellett svéd sörök és a különleges aquavit, a már az 1500-as években is fogyasztott svéd rövidital tartozik a nyári napfordulós vendéglátáshoz.

4. A napfordulós lakoma

A fermentált hering, újkrumpli kaporral és a lazac különböző variációi biztosan megtalálhatók egy nyári napfordulós lakomán. Édességnek pedig édes, zamatos eperrel készült finomságokat esznek az ünneplők.

5. Egyedülálló lehetőség egyedülállóknak

Az egyedülállók számára azért is fontos esemény a Midsommar, mert a svéd hagyomány szerint egy olyan személy, aki még nem találta meg a párját, és ezen az estén hét különböző fajta virágból készült csokrot tesz a párnája alá, megálmodja, ki lesz a jövendő férje vagy felesége.

Olvastad már?

Forrás: My Scandinavian Home
Fotó: Unsplash, Instagram/Fehér Anna