A leghatékonyabb alakformáló videók YouTube-ról kezdőknek

2020. július 04.
Kipróbálni egy új sportot olyan, mint az első randevú: nagyon kellemetlen, ha nem érzed jól magad, de amikor megtalálod a párodat, akkor élethosszig tartó szerelem válhat belőle. Most olyan videókat mutatunk, amelyek újoncok számára is könnyen elvégezhető gyakorlatokat tartalmaznak és – mivel nincs szükség hozzájuk felszerelésre – otthon is kivitelezhetőek. Bár nem biztos, hogy mindegyikből nagy Ő válik, de az igen, hogy ha kipróbálod őket, nemcsak a szikrát, de az izzadtságot is érezni fogod.

Tabata

A HIIT, vagyis a high-intensity interval training 2014 óta szerepel az American College of Sport Medicine legnépszerűbb fitnesztrendekről készült listáján. A lényege az, hogy a rövid gyakorlatokat még rövidebb pihenők váltják. A névben szereplő magas intenzitás kifejezés onnan ered, hogy az aktív szakaszok során maximális erőkifejtést végzünk. Mivel a HIIT-edzések során a határainkat feszegetjük, egy alkalom hossza általában nem több, mint fél óra. Ennek a sportnak a hatékonysága éppen a rövidségében rejlik: mivel maximális erőkifejtést végzünk, testünk kevesebb idő alatt égeti el a kalóriákat. A HIIT egyik legnépszerűbb formáját, a tabatát most Nicole Pearce YouTube-edző mutatja be.

Ízületkímélő kardio

Ha rendszeresen végzünk kardioedzést, akkor megálljt parancsolhatunk a felesleges kalóriáknak, búcsút mondhatunk a zsírnak, sőt erősíthetjük a szívünket és a tüdőnket. Ilyen sport többek között az úszás, a futás, a túrázás, az ugrálókötelezés, a biciklizés, de még a séta is. Anna Renderer megmutatja, hogyan kíméljük az ízületeinket, miközben hatékonyan edzünk a saját otthonunkban. Ebben a videóban például mindössze 15 perc alatt mozgatja meg a testünket fordított kitörésekkel, módosított fekvőtámaszokkal és guggolásokkal.

Tánc

A kardio egyik legnépszerűbb fajtája, a tánc kétségkívül a legszórakoztatóbb és legmagasabb intenzitású mozgásformák egyike, amivel észrevétlenül égethetjük a kalóriákat. A szégyenlősség most nem kifogás, hiszen a négy fal között senki nem fog látni minket. Ehhez aztán tényleg nincs szükségünk semmi másra, csak saját magunkra és a kedvenc zenénkre, vagy egy jó dance workout YouTube-videóra. Tori Simeone gondoskodik róla, hogy érezzük, ahogyan erősödnek az izmaink. Most végre a saját partinkon izzadhatunk, és csak rajtunk áll, hogy meddig pörgünk a parketten.

Kick-box

Akár valami extrára, akár csak a mindennapi rutin megtörésére vágyunk, a kick-box mindenhogy tökéletes választás. Ez egy olyan küzdősport, amivel az önbizalmunk mellett a gyorsaságunkat és a testi erőnket is hatékonyan edzhetjük. Mivel a távol-keleti mozgásforma folyamatos, magas intenzitású rúgások, ütések és guggolások váltakozásából áll, hamar megtapasztalhatjuk zsírégető és alakformáló hatásait. Jól tesszük, ha a következő edzés alkalmával nem visszük messzire a vizet és a törölközőt – különösen, ha pluszsúlyok használatával nehezítenénk a kihívást. De azért nem kell aggódni, nem leszünk tőle férfiasak, de vagányak és karcsúak annál inkább! Lauren Daly arra bátorít minket, hogy a saját tempónkban dolgozzunk, ezért ezt a gyakorlatsort kisebb módosításokkal kezdők is elvégezhetik.

Jóga

A jógát bárhol és bármikor el lehet kezdeni! Nem az a fontos, hogy már az első alkalommal jógikat megszégyenítő hajlékonysággal rendelkezzünk, inkább az a lényeg, hogy a már meglévő adottságainkat kihasználva fejlesszük tovább magunkat. A folyamatos gyakorlással tudatosabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatunk, miközben a testünk erősödik és a tartásunk is javul. Nincs szükségünk másra, mint egy jógaszőnyegre és kényelmes ruházatra. A jóga segítségével kívül-belül átmasszírozhatjuk magunkat, hiszen a testünk csavarásával stimulálni tudjuk a belső szerveinket, így javul azok vérellátása is. Shona Vertue jógaoktató azt vallja, hogy az állandóság nagyon fontos: ha rendszeresen gyakoroljuk ezt az egyszerű, hat pózból álló feladatsort, akkor rövid időn belül érezni fogjuk a fejlődést. Ha pedig valami különlegesebbre vágyunk, Koya Webb a kezdőknek is megmutatja, hogy milyen szórakoztató és egyben pihentető egy másik emberrel akrojógázni, azaz párban végzett akrobatikus elemekkel kombinált dinamikus jógát gyakorolni.

Barre edzés

A barre gondoskodik arról, hogy balerinának érezzük magunkat akkor is, ha már régen kifutottunk az időből, hogy lehetőséget kapjunk arra, hogy főszerepet táncoljunk az Operaház színpadán. Megéri kipróbálni, mert már néhány alkalom után érezni lehet a test rugalmasságának fejlődését és a core izmok erősödését. Ez a sport a balett-termekben használatos kapaszkodó rúdról kapta a nevét, amit itt is segédeszköznek használunk. Az edzések alapját is a legendás tánc adja, jóga- és pilates-gyakorlatokkal kiegészülve. A barre kíméli az ízületeket, így életkortól függetlenül bárkinek ideális lehet. Rebecca Louise ebben a videóban megmutatja, hogyan formálhatjuk egyszerre a karunkat, a hasunkat, a lábunkat és a fenekünket profi tánctudás nélkül is.

Forrás: popsugar.co.uk