A kutyák kiszagolják a terhességet?!

2020. július 12.
Köztudott, hogy a kutyák érzékeny teremtések. Gyakran erőteljesen reagálnak a környezetükben bekövetkező változásokra és az életükben megforduló emberekre. Azt is tudjuk, hogy a veszteség és gyász átélésére is képesek. A kutatók szerint pont ez a képességük teszi lehetővé, hogy azt is megérezzék, ha valaki gyermeket vár.

A kutyatulajdonosok többsége szerint kedvencük viselkedése megváltozik, ha valami szokatlan jelenséget érzékelnek gazdáikkal kapcsolatban. Sokan számolnak be olyan történetekről, hogy a kutyájuk már előbb tudta, hogy kisbabát várnak, minthogy ők maguk rájöttek volna: várandósok lettek. De valóban képesek a kutyák jelezni a terhességet? Ráadásul már azelőtt, hogy látható jelei lennének? 

A kutyák és érzékeik

Bár még konkrét kutatásokat nem folytattak azzal kapcsolatban, a kutyák valóban képesek-e felismerni és jelezni a terhességet, arról már számos tanulmány született, hogy a kutyák kifinomult szenzorokkal rendelkeznek, amelyek akár ezt is lehetővé tehetik. „A kutyáink szenvedélyes megfigyelők. Remek a szaglásuk és a látásuk, és nem kérdéses, hogy képesek észlelni a változásokat, amit a várandósság okoz” – jelentette ki Mary R. Burch, az Amerikai Kennel Klub viselkedés szakértője. 

A várandós nő testének megváltozik a kémiája, a hormonok megváltoztatják a test illatát, a kutyák pedig nagyon érzékenyek a szagokra. Nem véletlenül képezzük ki őket robbanóanyagok, kábítószer felkutatására, vagy éppen olyan betegségek korai felismerésére, mint a rák, a migrén vagy az epilepsziás roham. A szakértők most épp azon dolgoznak, hogy kiderítsék, képesek-e kiszagolni a koronavírus-fertőzést is.

„Hogy azt is képesek lehetnek-e megállapítani, hogy egy idegen nő állapotos? Persze, ám ne várjuk, hogy ennek jelentőséget tulajdonítsanak”

– mondta Sarah Wilson kutyaoktató. Az, hogy a kutyák felismerik-e a terhességgel járó változásokat, nagyban függ attól, hogy milyen közeli kapcsolatban állnak az adott személlyel. „Egy ismerős nőnél a hormonok és a test kémiája miatti változásoknak megvan az összehasonlítási alapja. Ismerik azt az illatot, amilyet a nő a terhesség előtt árasztott–  magyarázta a viselkedési szakértő. – Sokkal nyilvánvalóbbak a hozzá közel állók illatában bekövetkező változások, ám idegen nőknél is képesek azonosítani a hasonló mintázatot.”

Olvastad már?

Sőt, nem csak a várandós nő illata az, amit a kutyák érzékelnek a terhességből: a magzat szívhangját is hallhatják. Ám az, hogy felismerik ezeket a változásokat, nem azt jelenti, hogy értik ezek valódi okát, vagy össze tudnák kapcsolni egy újszülött közeli érkezésével. 

Hogyan hat a terhesség a kutya viselkedésére?

A várandósság befolyásolhatja a kutya hangulatát és viselkedését is, ám ez nem minden esetben fordul elő. „Amikor valaki gyermeket vár, ösztönösen védelmező magatartást tanúsíthat. A kezét a hasára teszi például, ha a kutya elkezd ugrálni körülötte. Emiatt előfordulhat, hogy egy kutya érzékenyebbé válik, több figyelmet követel” – mondta a kutyaoktató. 

A terhesség előrehaladott állapotában az is gyakori, hogy a kutya szorongóvá, feszültté válik. Ennek oka lehet, hogy feje tetejére áll a háztartás, gyakran azzal jár együtt a baba születése, hogy átrendezik a lakást, de összefügghet a szokásos napirend megváltozásával is. 

„Ideális esetben a leendő anya és apa nem feledkezik meg a kutyájáról akkor sem, amikor gyermekük születik, hiszen négylábú barátjuknak ugyanúgy szüksége van a figyelemre, aktivitásra, mozgásra, mint előtte” – mutatott rá Burch.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash