Ha túltettük magunkat a kudarc okozta első csalódáson, vegyük elő inkább a reszelőt és egy doboz jégkrémet. Jó hír ugyanis, hogy az égett, túlsütött keksz még alapvetően menthető, így kissé újragondolva ugyan, de nem kell lemondanunk a finomságról.
1. Sajtreszelővel távolítsuk el az égett talpat
Egyszerű és gyors megoldás, ha egy sajtreszelőt végigfuttatunk a keksz alján, így eltávolítva az égett részt. Minél kisebb a lyuk a reszelőn, annál finomabban dolgozhatunk, így a citromreszelő is tökéletes a kármentéshez.
2. Ha nincs reszelő, egy kés is megteszi
Ha nincs kéznél sajt- vagy citromreszelő, hasonló eredményt érhetünk el egy éles késsel is, csak kicsit nagyobb precizitással és odafigyeléssel kell dolgozunk. Ahelyett, hogy levágnánk az egész talpat, inkább kapargassuk csak a kés élével, így a keksz értékelhető részéből kevesebb veszik kárba.
3. Tároljuk üvegben egy darab kenyérrel
Még azután is keményebbek lehetnek a kekszek az ideálisnál, miután eltávolítottuk a megégett részt. Ha légmentesen záródó tárolóba vagy üvegbe zárjuk a sütiket pár napra egy darab kenyérrel, visszanyerhetik nedvességtartalmukat, és megpuhulhatnak.
4. Készítsünk jégkrémszendvicset
Több okból is hasznos, ha fagyit töltünk az elrontott kekszek közé. Egyrészt így biztosan nem látszik a lekapargatott talp, másrészt a jégkrémtölteléktől tökéletes állagúra puhulnak a keményebb kekszek is.
5. Készítsünk belőle kekszmorzsát
A lekapargatott, kissé sérült kekszek nem feltétlenül nyújtanak ínycsiklandó látványt. Ha vendégeknek szerettük volna kínálni, nem biztos, hogy szívesen büszkélkedünk ezzel a művünkkel. Viszont ha pite- vagy sajttortaalapot készítünk belőle, máris új dimenzióba kerül a desszertünk. Törjük össze morzsákra a félresikerült kekszeket, keverjünk hozzá vajat és cukrot, majd tömködjük a formánk aljára. Tegyük hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük, és senkinek sem kell tudnia, hogy a tökéletes süteményünket csupán a kényszer hívta életre.
Olvastad már?
Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash