Jobb szülővé tehet az okostelefonozás

2020. július 23.
Az okostelefonokat hosszú ideje az ördög találmányának tartják, ha a gyereknevelésről van szó. Ám egy friss kutatás eredményei szerint akár segítheti is a szülőséget, mivel a készülékek a szabadság érzetét adhatják, amely kiszakítja a szülőket a gyereknevelés mókuskerekéből egy rövid időre.

Mindennek megvan az árnyoldala, ahogy az előnye is. Az okostelefonok esetében eddig leginkább az ártalmakról lehetett hallani a gyermekneveléssel összefüggésben. Ám ausztrál tudósok rávilágítottak legújabb kutatásukban, hogy akár segíthet is jobb szülővé válni az okostelefon. A készülékek ugyanis némi szabadságot adhatnak a szülőknek, amivel kiszakadhatnak a gyermekneveléssel töltött hétköznapok egyformaságából. 

Közel 3500 szülőt kérdeztek meg az ausztrál kutatásban, amelyben több egyetem vett részt. A megkérdezettek mind olyan szülők voltak, akik gyermekükkel voltak otthon. Az ő napi rutinjukról és mobiltelefonozási szokásaikról kérdeztek a tudósok a felmérésben, amelyben arra is kitértek, hogy miylen gyakran okoz konfliktust a családban az okostelefon használata, és befolyásolja-e azt, mennyi időt töltenek gyermekükkel. 

Ha nem a telefon uralja az embert, még jól is jöhet

A tudósok arra jutottak, hogy az okostelefon még segítheti is a szülőket, amennyiben nem a telefon határozza meg és irányítja a szülők mindennapjait, és a gyermek jelenlétében képesek letenni a készüléket. 

Tehát egy gyors üzenet egy barátnak, egy recept kikeresése vagy egy vicces karikatúra megtekintése még akkor sem ártalmas, ha a gyermek ott ül mellettünk. Sőt, kifejezetten jobb szülővé tehet. Ezek a pillanatok ugyanis lehetőséget adnak a szülőnek arra, hogy fizikailag és szellemileg is tartsanak egy rövid szünetet a gyermeknevelésben, ami elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a kiégést megelőzzék.

Emellett a kutatás eredményei szerint az ilyen pillanatnyi szüneteket sokkal intenzívebb, odafigyelőbb gyermekkel való foglalkozás követi általában.

A kutatók szerint a kulcs, hogy a telefon ne a gyermekektől vegye el az időt, vagy a gyerekek ne érezzék úgy, hogy a telefonnal kell versenyezniük a szüleik figyelméért. „Gyakran hibáztatják a mobiltelefont amiatt, hogy a szülők nem figyelnek eléggé a gyermekeikre, nem foglalkoznak velük elég intenzíven. A családok és a gyermeknevelés ennél sokkal összetettebb” – mutatott rá Kathryn Modecki, a Griffith Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője, aki hozzátette, hogy a kutatásból az is kiderült ugyanakkor, hogy az emberek sokkal több időt töltenek a mobiltelefonjuk nyomkodásával, mint azt gondolják.

Olvastad már?

Amikor a mobil árt a gyermeknevelésben
Korábbi kutatások már rámutattak, hogy milyen negatív hatásai lehetnek az okostelefon használatának a szülők esetében. A figyelmetlenségből adódó gyermekbalesetek tíz százalékáért felelős a mobiltelefon: a szülők a képernyőt figyelve nem érzékelik a vészhelyzetet. Arra is találtak már bizonyítékot, hogy az okostelefon befolyásolja a gyermekek társas viselkedését és a magatartásproblémákkal is összefüggésbe hozható.

A fő az egyensúly

Az ausztrál kutatás szerzői is hangsúlyozzák, hogy rengeteg hátránya van a mobiltelefon használatának, miközben a gyermekünkkel vagyunk. Ám eredményeik, amelyekben az előnyökről is beszámoltak, sokkal objektívebbé teszik az okostelefonok és szülőség összefüggéseiről alkotott képet. „Ahelyett, hogy abból a feltevésből indulnánk ki, hogy az okostelefon probléma, inkább a mintázatokat érdemes figyelni” – utalt a tanulmány kiindulási pontjára Modecki. 

Dr. Kelly Fradin New York-i gyermekgyógyász is egyetértett az új nézőponttal, különösen a jelenlegi helyzetben, amikor a koronavírus-járvány miatt a szülőknek szembesülniük kellett vele, hogy a gyermekek több időt töltenek a képernyő előtt, mint korábban. „Örülök, hogy a kutatók nyitottak, és összetettebbnek látják a szülők mai valóságát. A kapcsolattartás másokkal, a friss hírek követése mind lehetséges az okostelefonnal. Az pedig, hogy ezeket nem kell több helyen keresni, lehetővé teszi, hogy több értékes időt töltsünk a gyermekeinkkel. Természetesen a mobil megszakíthatja a közös élményeket. Ezen kell elgondolkozni, és ebben kell erőfeszítéseket tenni, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt.”

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash