Akár kávé helyett is – mikor milyen teát igyunk?

2020. június 07.
A víz és a kávé mellett a tea a harmadik legnépszerűbb ital, amelynek számos változata létezik. Mikor milyen teát érdemes kortyolgatnunk?

A LEGJOBB AZ ENERGIA FOKOZÁSÁRA: MATÉ (YERBA MATE)

Az Argentínában őshonos yerba mate fa leveleiből készülő maté teát Dél-Amerikában évszázadok óta fogyasztják, és hazánkban is egyre népszerűbb. A levelek tanninban gazdagok, emiatt kissé keserű, földes aromát adnak a teának. Ha az energiaszintedet szeretnéd felturbózni, ezt a teafélét érdemes választanod. Több koffeint tartalmaz, mint bármelyik másik tea, 230 ml  kb. 78 milligramm koffeint tartalmaz. Ha szeretnél kevesebb kávét fogyasztani, de szükséged van a koffeinre, akkor 1-1 csésze kávét lecserélhetsz matéra is. (Mi az a matcha latte? Kattints IDE!)

A LEGJOBB REGGELI EDZÉS UTÁN: MATCHA

Az edzés utáni italokról nem a tea jut elsősorban az eszünkbe, pedig vannak olyan fajták, amelyek gyulladásgátló antioxidánsokban gazdagok. A matcha egy zöld teaféle, amelyet teljes tealevelekből, őrölve készítenek, forró vízzel keverve. Mivel teljes levélből készül, magasabb az antioxidáns-tartalma, mint a zöld teának. Tartalmaz egy ECGC nevű vegyületet is, amely hozzájárul az edzés közbeni zsírbontáshoz. Egy 230 ml-es adag nagyjából 70 milligramm koffeint tartalmaz.

A LEGJOBB LEFEKVÉS ELŐTT: KAMILLA

Este már nem jó koffeines teát inni, ha szeretnénk aludni is az éjjel, helyette egy nyugtató hatású gyógynövényteát érdemes választani. A kamillavirág forrázatából készült aranyló színű, illatos, enyhén virágos, édeskés ízű tea tökéletes választás, amely segít megnyugodni lefekvés előtt.

Fotó: Getty Images

Kíváncsi vagy, melyik tea a legjobb az anyagcserének? Kattints IDE!