A barátságos emberek élnek legtovább, nem a legerősebbek

2020. szeptember 07.
Nem a fizikailag domináns és erős, hanem a közvetlen, másokkal kedves, barátságos emberek élik túl legnagyobb valószínűséggel az élet nehézségeit, és örökítik tovább génjeiket egy új tanulmány szerint.

A Duke Egyetem viselkedéskutatói és idegtudósai, Brian Hare és Vanessa Woods által kidolgozott új elmélet vitatkozik Darwin evolúciós tanával, amelyet gyakran úgy foglalnak össze (félreértve a lényeget), hogy a legerősebb példány marad életben végül. 

A tudósok szerint a legerősebb ebben az esetben nem a kidolgozott izmokkal rendelkező, leggyorsabban futó embert jelenti. Ehelyett az erős kommunikációs képességek, együttműködési készséggel rendelkezők, akik jól dolgoznak csapatban, azok örökítik tovább génjeiket a legnagyobb valószínűséggel. 

„Az emberek általában félreértik az evolúciót és a természetes szelekciót. Azt gondolják, hogy az erős alfa hím az, aki megérdemli a győzelmet. Ám Darwin nem ezt mondta” – mutatott rá Hare. 

A legsikeresebb stratégia az életben a barátságos, együttműködő viselkedés, és ez újra meg újra bebizonyosodik.

A pszichológiai kutatások szintén azt támasztják alá, hogy a pozitív társas kapcsolatok kritikus fontosságúak a túlélés szempontjából. Egy 2015-ös átfogó vizsgálat, amelyben 308 ezer ember adatait vetették össze, arra mutatott rá, hogy a gyengébb kapcsolatokkal rendelkezők ötven százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg egy bizonyos időszakban, mint az egészséges és erős szociális hálóval rendelkezők. 

Más kutatások is rámutattak már, hogy a magány olyan halálos, mintha napi 15 szál cigarettát szívnánk el. Emiatt nem érezzük jól magunkat emberi kapcsolatok nélkül: a testünk így hívja fel rá a figyelmet, hogy hosszú távon szükségünk van másokra az életben maradáshoz.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash