A féltékenység erősebbé teszi a barátságot

2020. augusztus 25.
Úgy tűnik, a féltékenység nem csupán zöld szemű szörnyeteg. A barátságok szempontjából kifejezetten előnyös lehet. Egy friss kutatás szerint ugyanis aki gyakran féltékeny, jobban értékeli a barátságokat, és sokkal többet tesz ezeknek a kapcsolatoknak a megtartásáért.

A tudomány azt már korábban bizonyította, hogy a barátságok egészségesebbé teszik az embert. Ha nincsenek barátaink, nagyobb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, sőt a vírusos fertőzésekre is nagyobb az esélyünk. Egy átfogó kutatás, amelyet három amerikai egyetem, az Arizonai Állami Egyetem, az Oklahomai Állami Egyetem és a Hamilton Főiskola tudósai végeztek, most újabb szemszögből világított rá az emberi kapcsolatokra: kiderült, hogy a féltékenység remek eszköz a barátságok elmélyítésére, fenntartására. Akik gyakrabban éreznek féltékenységet, jobban értékelik ugyanis a baráti kapcsolatokat, és sokkal motiváltabbak ezek megőrzésére.

„A barátság nem csak móka. Fontos erőforrásunk, különösen ilyen nehéz időszakokban, mint amilyen a mostani pandémia. A barátok támogatnak konfliktusok idején, enyhítik a magányt és átlendítenek az életünk problémás időszakain, amikor szükség van rá – magyarázta dr. Jaimie Arona Krems pszichológia professzor, a kutatás vezetője. – A tanulmányunk során azt próbáltuk megérteni, mi tartja egyben a barátságokat. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a féltékenység a barátságok fennmaradásának egyik eszköze.”

A harmadik fél

A párkapcsolatokhoz hasonlóan, ha egy harmadik személy tűnik fel a láthatáron, a barátok is féltékenységet éreznek. Ennek intenzitása attól függ, mennyire tűnik fenyegetőnek a felbukkant harmadik fél a meglévő baráti kapcsolatra. Ha a legjobb barátunk szerelmes lesz, az például sokkal kevésbé ébreszt bennünk féltékenységet, mintha egy potenciális új barát tűnik fel a láthatáron.

Olvastad már?

„Nem csak attól függ, mennyire érezzük fenyegetőnek a harmadik személy megjelenését, hogy mennyi időt tölt vele a barátunk. Sokkal inkább attól függ, mennyire érezzük úgy, hogy helyettesíthet minket az új személlyel – mondta Douglas Kenrick, az Arizonai Egyetem pszichológusa, a tanulmány társszerzője. – Sokkal kevésbé vagyunk féltékenyek, ha a legjobb barátunk a szerelmével tölt ugyanannyi időt, mint egy lehetséges új baráttal.”

A barátság megóvása

Amikor a barátságunk miatt féltékenyek vagyunk, hajlamosak vagyunk a legjobb barátunk idejének kisajátítására és az érzelmei manipulálására. „Ezt a két viselkedést együtt a barátság őrzésének nevezzük. Ez minden kultúrában jelen van, sőt, az állatvilágban is felfedezhető. A nőstény vadlovak például harapják és rúgják ilyen esetben a felbukkanó más nőstény lovakat” – mondta Keelah Williams, a Hamilton College pszichológiaprofesszora. 

Ám a barátság megóvása szerencsére nem minden esetben jelent egyet a legjobb barátunk kontrollálásával. Ebben van szerepe a féltékenységnek. Ez utóbbi ugyanis arra ösztönözheti az embert, hogy jobb baráttá váljon. „A féltékenység felvillanthatja az emberben a vészlámpát, hogy a barátságunk veszélyben van. Ez a vészjelzés pedig arra sarkallhat, hogy több energiát fektessünk a baráti kapcsolatunkba, amelyet korábban lehet, hogy kissé elhanyagoltunk.”

Olvass tovább!

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash