Egyszerű teszttel ellenőrizhetjük, jó-e még a párnánk

2020. szeptember 12.
Egy hosszú, nehéz nap után kevés kellemesebb dolog van, mint elnyújtózni az ágyon, és lehajtani a fejünket a pihe-puha párnánkra. Egy friss párna hívogató, ám eljön az a pillanat, amikor már nem nevezhető tökéletes állagúnak. Ez hamarabb bekövetkezik, mint gondolnánk.

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány kutatása szerint a párnánkat legalább egy-két évente ki kellene cserélnünk. Ennek egyrészt higiéniai, másrészt kényelmi okai vannak. Sokkal fontosabb a jó és pihentető alvás szempontjából, mint gondolnánk. 

Az idő előrehaladtával a párna magába szívja a testünkről rákerülő zsírt, elhalt hámsejteket, hajat, ami tökéletes táptalajul szolgál a poratkáknak. Ezek az apró élősködők imádják az elhalt bőrt és a meleg, nedves helyeket, mint amilyen a pihe-puha párnánk. A baj velük csupán az, hogy allergiát okozhatnak az arra érzékenyeknél. 

Emiatt célszerű fél évente meleg vízben kimosni a párnát, és tökéletesen megszárítani, ám az a leghigiénikusabb, ha teljes cserét végzünk. Ez fontos a fej és a nyak megfelelő alátámasztása miatt is. A mindennapos nyomás hatására ugyanis a párna formája megváltozik, egy idő után nem tartja megfelelően a gerincünket, így fej- és nyakfájás, vállfájdalom jelentkezhet. 

A párnánk anyagától és az alvási szokásainktól függ, mikor jön el a párnacsere ideje. Ám ez biztosan nem hosszabb idő egy-két évnél. Intő jel, ha gyakran jelentkezik fej- és nyakfájás, allergiás tüneteink éjszaka rosszabbodnak. Akkor is új párnát kell vásárolnunk, ha olyan foltokat látunk a huzaton, amelyeket nem lehet kimosni, láthatóan elveszítette az alakját párnánk, lapos lett, vagy nem rúgja vissza magát eredeti formájára, ha félbe hajtjuk.

Olvastad már?

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash