Nők győzelme Szudánban: betiltották a lányok körülmetélését

2020. május 06.
Egy új törvény bűncselekménnyé nyilvánította a nemi szervek csonkítását Szudánban. A veszélyes gyakorlat tízből kilenc nőt érint az afrikai országban. Ám valószínűleg a törvények önmagukban nem tudják felszámolni a szokást.

Szudán új kormánya törvényen kívül helyezte a nők körülmetélését. Ez a lépés hatalmas győzelem azoknak, akik a nők jogaiért harcolnak az afrikai országban, ahol a veszélyes beavatkozást széles körben gyakorolják. Az ENSZ becslése szerint tízből kilenc szudáni nőt érint a beavatkozás legdurvább formája, amikor a külső női nemi szerveket részben vagy teljesen eltávolítják. Ez egészségügyi és szexuális problémákhoz vezet, nem ritkán végződik halállal a csonkítás.


Segít nemet mondani

Ezentúl, ha valaki Szudánban női körülmetélést végez, akár hároméves börtönbüntetésre és pénzbírságra is ítélhetik a szudáni büntetőjogi törvények múlt heti módosítása óta, amelyet a tavaly megválasztott kormány elfogadott. „Ez hatalmas lépés Szudán számára, ahogy az új kormányzatnak is” – mondta Nimco Ali, a nők körülmetélésének betiltásáért világszerte harcoló szervezet, a Five Foundation képviselője. „Afrika addig nem fejlődhet, míg nem törődik a lányokkal és a nőkkel” – tette hozzá Ali.

Olvastad már?

A női nemi szervek csonkítása legalább 27 afrikai országban bevett szokás, de Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten is gyakorolják. Szudán és Egyiptom mellett Etiópiában, Kenyában, Burkina Fasóban, Nigériában, Dzsibutiban és Szenegálban a leggyakoribb a beavatkozás az ENSZ vizsgálatai alapján. „A törvény segít megvédeni a lányokat ettől a barbár szokástól, és lehetővé teszi, hogy méltósággal éljenek – mondta Salma Ismail, az ENSZ Gyermekalap szóvivője. – Emellett segít az anyáknak, akik nem akarják, hogy a lányukat körülmetéljék, de nincs esélyük arra, hogy nemet mondjanak. Mostantól lesznek következmények.”

Egy törvény nem csinál nyarat

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy egy törvény önmagában nem elég ahhoz, hogy eltörölje a szokásokat, mivel ezekben az országban mély kulturális és vallásos hiedelmek kapcsolódnak a lányok körülmetéléséhez, a hagyományok és a házasság egyik pillére, amelyet még nők is támogatnak. Elég Egyiptom példáját néznünk ahhoz, hogy belássuk, igaza van azoknak, akik óvatos örömre intenek. Itt 2008-ban tiltották be a lányok nemi szervének csonkítását, 2016-ban pedig bűncselekménnyé nyilvánították: mind az orvosok, mind azok a szülők – akár hétéves –börtönbüntetéssel sújthatók, akik részt vesznek a beavatkozásban, vagy kérik azt. Ha a csonkítás halállal végződik, a büntetés akár 15 év börtön is lehet. A bírósági ügyek azóta is ritkák Egyiptomban, az operációkat viszont csendben folytatják.

Az ENSZ adatai szerint a 15 és 49 év közötti nők hetven százalékát körülmetélték még azelőtt, hogy betöltötték volna tizenkettedik évüket.

Idén egy 12 éves egyiptomi lány egy magánkórház műtőasztalán halt bele a körülmetélésbe, amelyet egy nyugdíjas orvos végzett érzéstelenítés nélkül. Az orvost és a szülőket bíróság elé állították, ám ez csak egy a sok olyan eset közül, amelyek soha sem kerültek nyilvánosságra.

Véget lehet vetni neki valaha?

Az elmúlt években a világméretű és helyi kampányok hatására lassan egyre több közösség fordult szembe a nemi szervek csonkításával. Mivel a lányok körülmetélése nagyon sok helyen egyfajta beavatási rítus, amely különböző hiedelmekkel kapcsolódik össze, alternatív ceremóniákat javasoltak a kampányok során a közösségeknek. Ilyen például a Kenyában élő maszájok körében indított program. Itt 2011-ben nyilvánították törvénytelennek a lányok körülmetélését (ám büntetőjogi következmények nélkül), ezzel azóta legalább 15 ezer lányt mentettek meg attól, hogy át kelljen esniük a kegyetlen procedúrán.


A legtöbb szudáni nőnek azon az eljáráson kell keresztülesnie, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hármas típusú körülmetélésnek (vagy fáraói körülmetélésnek) nevez. Ez a beavatkozás legszélsőségesebb formája, ilyenkor eltávolítják a belső és külső szeméremajkakat, valamint a csiklót. A sebet összevarrják úgy, hogy csupán egy 2-3 milliméteres rést hagynak a vizelet és a menstruációs vér távozására. Ez ciszták kialakulásához vezethet, fájdalmassá teszi a szexet és megelőzi az orgazmust.

Az időzítés nem ideális

Az új törvény híre a legtöbb szudánit a koronavírus miatti szigorú zárlat alatt érte. „Az időzítés nem túl szerencsés. Mindenkit a Covid-19 foglal le” – mondta az ENSZ szóvivője. Ám bizakodásra ad okot, hogy már eddig is sokat változott a hozzáállás az országban. Szudán 18 államából hat már betiltotta a nők körülmetélését, ám büntetőjogi következmények nélkül, korlátozott sikerrel. Az ország korábbi diktátora, Omar el-Basír is próbálkozott már a szigorúbb korlátozásokkal és büntetéssel, ám a vallási konzervatívok lobbija erősebbnek bizonyult. Azonban az átlátható módon megválasztott kormány, amely elmozdította helyéről el-Basírt, sikeresebbnek bizonyult. Maga a vallási ügyekért felelős miniszter, Nasr al-Din Mufreh is úgy nyilatkozott, hogy „erről a gyakorlatról az idő, a hely, a történelem és a tudomány megmutatta, hogy idejétmúlt”, hozzátéve, hogy az iszlámban sehol sem igazolják szükségességét. 2030-ra szeretnék teljesen felszámolni a nők körülmetélésének gyakorlatát Szudánban.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Getty Images, Unsplash