Tematikus napokkal lehet mindig tiszta a lakás

2020. szeptember 13.
A rendszer, rutin és tervezés segíthet, hogy a munka és a család mellett a takarítás ne vegye el egy egész napunkat a hétvégéből. Nem is kell nagyon magyarázni ezek után, hogy miért hasznos, ha a különböző feladatokat és területeket kisebb részekre osztjuk, és a hét folyamán apránként végezzük el. Állítsunk fel tematikus napokat a takarításban, hogy szórakoztatóbb és áttekinthetőbb legyen az egész háztartásunk.

Ha szélesebb perspektívában szemléljük az otthonunk takarításával kapcsolatos teendőket, nemcsak lerövidíthetjük a takarítással töltött időt, de sokkal jobban is érezhetjük magunkat. Mindig annyi feladatot illesszünk a napunkba, amennyit az időnk enged, és haladjunk a felállított terv szerint. Mutatunk néhány példát a különböző rendszer szerinti csoportosításra, amelyek segítenek elindulni az új szemléletmóddal.

1. Szobák szerinti felosztás: hálószobanap, konyhanap, home office-nap

Ha helyiségek és területek alapján osztjuk fel a takarítást, nemcsak pontosan meghatározzuk az adott nap feladatát, de így minden nap lesz egy tökéletesen tiszta helyiségünk, és az egész körforgássá áll össze, ha kitartunk, így úgy érezhetjük, hogy az otthonunkban folyamatosan rend és tisztaság van. Beilleszthetünk a szobák szerinti felosztásba havi egy nagytakarítást, amikor kiürítjük a hűtőszekrényt és átcseréljük a szezonális ruhákat például.

2. Feladatok szerinti felosztás: portörlésnap, lomtalanításnap, padlónap

Választhatjuk azt is, hogy a házimunka típusa alapján osztjuk fel a teendőket napokra. Így nemcsak azt érezhetjük, hogy sokkal hamarabb végzünk a takarítással, de megvan az az előnye ennek a felosztásnak is, hogy nem hagyjuk eluralkodni a rendetlenséget sohasem otthonunkban. 

Természetesen a saját otthonunk ismeretében felállíthatunk saját rendszert azokkal a szempontokkal, amelyek nekünk a legfontosabbak, így tényleg mi irányítjuk majd a házimunkával kapcsolatos teendőket, és nem a házimunka diktál nekünk.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash