Beletört a fogunk a járványba – a fogorvosok állítják, szó szerint

2020. szeptember 14.
A fogorvosi rendelőkben sokkal többen jelentkeznek a koronavírus-járvány kitörése óta törött, lepattant, megrepedt foggal, mint korábban. Az orvosok szerint a stressz állhat a különös jelenség hátterében.

„Amikor újra megnyitott a rendelő nyár elején, elkezdtek érkezni a betegek törött foggal. Eleinte egy-egy páciens érkezett ezzel a problémával naponta, most átlagosan három-négy ilyen esetet kezelünk, rosszabb napokon több mint hatot” – mondta dr. Tammy Chen New York-i fogorvos, hozzátéve, hogy a koronavírus-járvány előtt egy héten érkezett ennyi beteg törött fog miatt összesen. A fogorvos szerint a pandémia, és a következményei miatti stressz állhat a háttérben, amely gyakran okoz bruxizmust, azaz éjszakai fogcsikorgatást.

A közösségi oldalakon körbenézve is sokan osztják meg másokkal saját történetüket a fogcsikorgatásról, letörött fogakról és más fogorvosi problémákról, amelyek a járvány alatt estek meg velük. „A fogcsikorgatás miatt lett szükség gyökérkezelésre és koronára, amit nemsokára helyeznek majd fel. (De szinte biztos vagyok benne, hogy a fogcsikorgatás miatt az átmeneti tömés kicsit károsodott.) A test jelez” – írta meg egy Twitter-felhasználó egy hasonló témában született cikk alá saját esetét.

„A járvány elején két hétig nem tudtam kinyitni sem a számat, olyan erősen csikorgattam a fogaimat éjszaka, hogy az állkapcsom izmai begörcsöltek, és szájzáram lett. Mindannyian tudjuk, mi történik” – válaszolta másvalaki.

Stressz és fogcsikorgatás

Fogcsikorgatást számos ok kiválthat, ám leggyakrabban a stressz áll a hátterében. A megfertőződéstől való félelem, egy családtag vagy barát elvesztése, szorongás mind vezethet fogcsikorgatáshoz. „Állkapocs-fájdalom, fogérzékenység, fájdalom az arcban, migrén is lehet a bruxizmus tünete” – sorolta a fogorvos. Az éjszakai fogcsikorgatás akár olyan erős is lehet, hogy a foggyökér is károsodik, és elreped a fog.

Olvastad már?

Ám nem csak a stressz járulhat hozzá a bruxizmus felerősödéséhez. A helytelen testtartás szintén súlyosbíthatja a tüneteket. Mivel nagyon sok embernek hirtelen kellett otthoni munkaállomást berendeznie, sokan kanapéról, ágyból, konyhaszékről dolgoztak, a hát nem megfelelő megtámasztása bizonyosan okozhatott problémákat. „A vállak előre esnek, a gerinc C alakban görbül. Bizonyára sokaknak ismerős helyzet” – mondta Dr. Chen. A meghajlott gerinc nyomást gyakorolhat a rágóizületre, ami összekapcsolja az állkapcsot a koponyával. Ez a napközbeni megnövekedett nyomás éjszaka kiválthatja a fogcsikorgatást, ami jelentősen növeli a fogak lepattanásának, repedésének esélyét. 

Kezelhető a fogcsikorgatás?

A leggyakrabban a stressz oldására pszichoterápiát, a fogak védelmére pedig éjszakai fogvédőt javasolnak a szakemberek. Ám arra is fontos figyelnünk, hogy napközben hogyan viselkednek a fogaink. „Nem szabad, hogy a fogak napközben összeérjenek, csak evés közben. Ez az egészséges alaphelyzet” – mondta a fogorvos. Ha feszültséget észlelünk az állkapocsban vagy bármely olyan tünetet, amit fogcsikorgatás válthat ki, mindenképp forduljunk szakemberhez, mielőtt komolyabb problémákhoz, töréshez vezet a dolog.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash