Városban, zöldben: piknikezzünk a városban!

2020. augusztus 29.
Már közeledik az ősz, de még számos napos, meleg napot tartogat nekünk az elkövetkezendő néhány hét. Ha már nyaralásra, hosszabb utazásra nincs időnk, piknikeljünk a szabadban, a városban!

Készüljünk fel!

Először is válasszunk olyan helyszínt, ami éppen kedvünkre való. Szeretnénk-e zsibongó gyerekeket körülöttünk, víz mellé telepednénk, vagy éppen egy hűs fa alatt éreznénk jól magunkat legszívesebben? Azt is találjuk ki, hogy egyedül, kettesben a párunkkal vagy barátunkkal, barátnőnkkel, netán nagyobb társaságban ennénk valami jót a szabad ég alatt.

Mire vágyunk igazán? Aktív tevékenységet is közbeiktatva, csendes olvasással, szunyókálással összekötve, vagy kifejezetten gasztronómiai élményt tervezünk. Mindezeket figyelembevéve készítsünk össze a földre takarót, párnákat, ha mozogni is szeretnénk, sporteszközöket, ha társasággal megyünk, akár kártyát, társasjátékot.

Tudatos hedonizmus

Az étkezést pedig mindenképpen a környezetet kímélően, fenntartható módon oldjuk meg. Nincs szükség még egyszer használatos eszközökre sem, ha okosan előkészülünk. Válasszunk olyan ételeket, amelyeket akár egy szalvétában megfoghatunk. A szalvéta, ha textilből készül, akkor semmi nyom nem marad utána. Az iváshoz használjunk tartós műanyag poharakat, amelyeket hazaviszünk majd, és elmosogatunk.

Néhány javaslat a menühöz

Isteni és számos változatban készíthető el a francia lepény, a quiche. Lehet még melegen, langyosan, de akár hidegen is fogyasztani. A recept igen egyszerű, és tetszés szerint variálható. Az alap egy vajas omlós tészta, amelyet nehezékkel, töltetlenül elősütünk, hogy fogyasztáskor ropogós legyen. A töltelék tejszínből, sajtból és tojásból áll, amit különféle hozzáadott feltétekkel ízlés szerint alakítunk. Például előre megfonnyasztott, kis cukorral, sóval, borssal karamellizált hagymakarikákkal, pirított gombával, fokhagymás spenóttal, de persze bármi idény zöldséggel, aki szereti, pirított baconnal is készíthető, amelyet az előkészített alappal készre sütünk. Mindezek remek kiegészítője lehet a juhtúróval töltött gomba, húskedvelőknek a baconba tekert csirkemellcsík.

De vihetünk felszeletelt sárgarépát, zellerszárat, uborkát, cukkinit, akár pirított kenyeret mártogatósokkal. Melléjük az üvegbe töltött padlizsánkrém, körözött, kapros-uborkás joghurt, humusz is rövid idő alatt elkészíthető.

Édességnek bármilyen gyümölcsös pite, zabkeksz kiváló. Nincs szükség a szállításukhoz másra, csak egy jól záródó dobozra. Italnak vihetünk limonádészirupot vagy szörpöt, így akár a közelben lévő kútból (ha iható minőségű a víz) mindenki feltöltheti saját palackját vízzel az előre elkészített ízes alappal vegyítve.

További Városban, zöldben cikkekért kattints IDE!

Fotó: Getty Images